گرجستان در یک نگاه
نام بسیار قدیمی گرجستان «کولخیدا» یا کُلخیس و بعدها « ایبریا» بود. در زمانهای بعد، به بخش هایی از این سرزمین به «کاختی»، «کارتلی» ،«ایمرتی» و «اگریسی» اطلاق می گردید. این قلمرو از زمانهای دیرین، مسکونی بوده و آثار باستانی مربوط به دوره های سنگ ، مفرغ و آهن نشان دهنده ساختارهای قبیله ای و سپس دوران گذر به یکجا نشینی، جوامع اجتماعی، دامداری و کشاورزی این منطقه است. گرجستان کشوری کوهستانی و پر باران است که در منطقه قفقاز و تقریبا بین کوههای قفقاز بزرگ و قفقاز کوچک قرار دارد و مرز میان اروپا و آسیا محسوب میشود. گرجستان در میانه و غرب قفقاز جنوبی (ماورای قفقاز) واقع شده است.
گرجستان پس از ارمنستان و روم سومین کشوری است که در اوایل سده چهارم میلادی، مسیحیت را به عنوان دین رسمی برگزید. تاریخ و فرهنگ گرجستان با ایران مشترکات بسیاری دارد؛ چراکه عمدتاً قسمت شرقی این کشور در بسیاری از دوران تاریخ، جزء قلمرو ایران بوده و وابستگی مستقیم سیاسی- نظامی با ایران داشته و یا خراج پرداخت نموده و تحت الحمایه بوده است.
اوج رشد روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ایران و گرجستان به دوره صفوی بر میگردد. مادر بیشتر شاهان ایران، گرجی بودند و گرجیها نیز در نظام صفویه، بسیاری از مناصب کشوری و لشکری را در اختیار داشتند. در سده 19 میلادی در دوران روسیه تزاری روابط ایران و گرجستان به دلایل عدیده کمرنگ شد و در دوره شوروی با تعطیلی سرکنسولگری های ایران در تفلیس و باتومی، تقریباً قطع شد؛ اما در دهه 90 سده 20 میلادی پس از استقلال گرجستان و برقراری روابط مستقیم سیاسی دو کشور، دوره کاملاً جدید روابط دوستانه ایران و گرجستان آغاز شد.
نام رسمی کشو ر : نام کشور گرجستان در زبانهای فارسی ، آذری و ترکی«گرجستان» ، در زبان انگلیسی «Georgia » و در زبان روسی «گروزیا» می باشد. عربها نیز قبلا «کورج» می گفتند ولی امروزه جرجیا می نامند. خود مردم گرجستان کشور خود را « ساکارتوِِلو » به معنی سرزمین گرجی ها می نامند. کارتولو به معنی گرجی می باشد. اخیرا دولت گرجستان رسماً از کشورهای خارجی درخواست کرده است که در متون انگلیسی و بین المللی از کاربرد «گروزیا» خودداری کنند و از «جرجیا» استفاده کنند.
تاریخ استقلال : 26 ماه می سال 1918 میلادی از امپراتوری روسیه و تجدید استقلال در 9 آوریل سال 1991 از اتحاد جماهیر شوروی؛
روز ملی : 26 ماه مه؛
آغاز روابط دیپلماتیک ایران و گرجستان: 15 ماه می 1992؛
نوع حکومت : جمهوری؛
شعار ملی: قدرت در همبستگی است؛
سرود ملی: «آزادی» ؛
زبان رسمی: گرجی؛
نوع حکومت: جمهوری دموکراتیک؛
بالاترین مقام اجرایی: رییس جمهور که حداکثر دو نوبت می تواند انتخاب شود و طول دوره ریاست جمهوری 5 سال است. وی فرمانده کل قوا نیز هست.
رییس جمهور وقت: ؛گئورگی مارگولاشویلی
رییس دولت: نخست وزیر؛ایراکلی غریباشویلی
؛
نهاد قانونگزاری: مجلس (پارلمان این کشور طبق قانون 150 عضو دارد ولی در حال حاضر 127 نماینده در مجلس فعالیت دارند و نمایندگان برخی احزاب مخالف در فرایند پارلمانی حضور نیافته اند. طول دوره نمایندگی 4 سال است. اکتبر 2012 انتخابات جدید مجلس برگزار خواهد شد.)
رییس وقت مجلس: داویت اوتسوپاشویلی ؛
سن رای دان :از 18 سالگی، افراد رشید حق رای دارند؛
قانون اساسی : در 23 اگوست 1995 تدوین و در سالهای 2003 و 2010 اصلاح شده است.
پایتخت : شهر تفلیس.
در زبان های: گرجی، انگلیسی ، روسی و ارمنی این شهر به صورت« تیبیلیسی » (Tbilisi ) تلفظ می شود ولی ایرانیان و اعراب این شهر را « تفلیس» و ترک ها و آذری ها «تیفلیس» می نامند. روسها نیز تا قرن 19 تفلیس اطلاق می کردند، ولی امروزه تبیلیسی می گویند. در برهه هایی شهرهای «متسختا» و «کوتائیسی» پایتخت بوده اند. معنی لغوی تبیلیسی « آب گرم» است که وجه تسمیه آن، وجود آبهای گرم معدنی می باشد. ریشه این واژه «تپیلی» به معنی گرم می باشد. به لحاظ جغرافیایی، تفلیس هم عرض شهرهای: تاشکند، استانبول، رم، بارسلو ، بوستون و شیکاگو است.
موقعیت جغرافیایی و همسایگان: این کشور در منطقه قفقاز جنوبی و شمال غربی آسیا و جنوب شرقی اروپا در ساحل شرقی دریای سیاه قرار دارد. چهار همسایه خارجی گرجستان عبارتند از : روسیه ( در شمال، شمال شرقی و بخشی از شرق)؛ جمهوری آذربایجان (در بخشی از شرق و جنوب شرقی )؛ ارمنستان (در جنوب)؛ ترکیه (در جنوب غربی).
سراسر غرب گرجستان نیز دریای سیاه واقع است. از این رو می توان روسیه، اوکراین، رومانی، بلغارستان و ترکیه را همسایگان دریایی گرجستان نیز قلمداد کرد.
طول مرز با روسیه 6/807 با جمهوری آذربایجان 4/374 با ترکیه 1/256 و ارمنستان 7/216 کیلومتر است. مجموع طول مرزها با همسایگان 8/1969 کیلومتر است.
مساحت:69700 کیلومتر مربع (با احتساب مناطق آبخازیا و اوستیای جنوبی). به این لحاظ رتبه 121 در جهان را حائز است. ایران 18 مین کشور به لحاظ وسعت می باشد.
طول کشور 370 کیلومتر و حداکثر عرض آن 200 کیلومتر است. طول قطر بزرگ 613 کیلومتر می باشد. مرتفع ترین نقطه کشور قله شخارا با 5201 متر می باشد.
جمعیت کل کشور : 4469200 نفر (رتبه ۱۱۵ جهان بر اساس داده سال 2010 میلادی)؛ (4/52 % زن و 6/47 % مرد)
رشد جمعیت : 45/0- درصد؛
جمعیت شهرِی : 2371300 ( 53 درصد)؛
جمعیت تفلیس: یک میلیون و 152 هزار نفر.
ترکیب نژادی جمعیت: طبق آمار رسمی اعلام شده : 83،8 درصد گرجی؛ 6،5 درصد آذری؛ 5،7 درصد ارمنی؛ 1،5 درصد روس؛ 2،5 درصد غیره ( بر اساس داده سال 2010 میلادی). این آمارها از سوی اقوام و مذاهب اقلیت، نادرست دانسته شده اند؛
سطح سواد: 99،5 درصد؛
تولید ناخالص داخلی GDP (PPP): 14.37 میلیارد دلار (سال2011)؛
درآمد سرانه: 3212.7 دلار ؛
تقسیمبندی کشور: گرجستان شامل دو جمهوری خودمختار آبخازیا (در شمال غرب) و جمهوری خودمختار آجارا (در جنوب غرب) و 9 استان میباشد که به ۶8 شهرستان، 13 شهر و 37 شهر کوچک تقسیم میشوند.
طبیعت گرجستان : طبیعت گرجستان متنوع است: این جمهوری با نواحی ناهموار مشخص میشود و دو سوم آن کوهستانی است. بلندترین قله این کشور با بلندی ۵۰۶۹ متر بر فراز کوه شخارا Shkhara قرار دارد. گرجستان غربی دارای اقلیم مرطوب جنوب مداری است، در حالی که در گرجستان شرقی خشک یا معتدل مرطوب است.
منابع طبیعی: منابع طبیعی جمهوری شامل زغال سنگ، منگنز، مس و اندکی طلا، فلزات غیرآهنی و معادن غیرفلزی است. از آب رودخانههای گرجستان در تولید برق و آبیاری زمینهای کشاورزی نیز استفاده میشود.
خاطر نشان می سازد « تفلیس» شهری مستقل بوده و به هیچ استانی وابسته نیست.
دو جمهوری خودمختار آجارستان و آبخازیا و منطقه خودمختار اوستیای جنوبی نیز که در پی جنگ ماه اگوست سال 2008 میلادی آبخازیا و اوستیای جنوبی اعلام استقلال کردند؛ در حال حاضر فقط از سوی 6 کشور: روسیه، نیکاراگوئه، ونزوئلا، جزیره نوورو، جزیره وانوئوتو و جزیره توآلو مورد شناسایی قرار گرفته اند.
مهمترین شهرهای گرجستان:
مهمترین شهرهای گرجستان عبارتنداز: تفلیس،کوتائیسی، بندر باتومی، روستاوی، بندر پوتی، زوگدیدی، تلاوی، گوری(زادگاه استالین)، روستاوی، سوخومی(مرکز آبخازیا)، تسخینوالی(مرکز اوستیایجنوبی)،مارنئولی(شهرشیعهنشین)، گاردابان(شیعهنشین).
آب و هوای تفلیس : آب و هوای تفلیس معتدل، مطلوب و پاکیزه است. متوسط درجه حرارت آن 2/13 درجه سانتیگراد می باشد. در گرم ترین ماههای سال، متوسط درجه حرارت 2/25 درجه سانتی گراد است. دما در سردترین فصل سال معمولا متوسط 1- درجه است. هوای شهر به جهت نسیمی که از کوهستان ها و دره های اطراف می وزد همیشه پاکیزه است. رشد صنعت و افزایش رفت و آمد خودروها، در حال حاضر پاکی هوا را در بعضی ساعات شبانه روز تحت تاثیر قرار داده است. در این شهر، بارش باران در اغلب ماه های سال زیاد و بارش برف در زمستان زیاد نیست. بهار و پائیز تفلیس نیز کوتاه می باشد.
ترکیب نژادی : طبق آمار رسمی، گرجی ها 8/83 درصد ، ارامنه 5/7 درصد ، روس ها 5/1 درصد، آذری ها 5/6 درصد، آبخازها 1/0 درصد و اوست های قفقازی 9/. درصد جمعیت را تشکیل می دهند.
با توجه به وجود اقوامی مانند: چچن، اینگوش، آوار ، لزگی، کردهای یزیدی و... گفته می شود که در آمار رسمی در خصوص کثرت جمعیت گرجی ها اغراق شده و سایر اقوام و ادیان کمتر نشان داده شده اند. مشهور این است که آذری ها 7 درصد جمعیت را تشکیل می دهند ولی خود آذری ها تعداد خود را به مراتب بیشتر می دانند.
دین و مذهب: گرجستان سومین کشور جهان است که در آن دین مسیحیت( در سال 334) توسط شاه میریان و همسرش خانم نانو رسمی شد. پیش از آن بت پرستی، آیین زرتشت، مهر پرستی و یهودیت در گرجستان رایج بود. در حال حاضر طبق آمار رسمی: ارتدکس گرجی 84 درصد، مسلمان 9/9 درصد ، مسیحی ارمنی 9/3 درصد ، مسیحی کاتولیک 8/. درصد ، آشوری 1/. درصد و یهودی 1/. درصد می باشند. ولی بر اساس آمارهای دیگر ترکیب جمعیتی ادیان عبارتند از: ارتدوکس گرجی 65 درصد، ارتدوکس روس 10 درصد ، مسلمانان 11درصد ، ارامنه 8 درصد و سایر مذاهب 6 درصد.
قابل ذکر است که هم اکنون مذهب درگرجستان دارای جایگاه ویژه ای است و گرجیان را می توان مردمانی مذهبی و معتقد دانست. 75 سال سیطره نظام کمونیستی و تلاش برای حذف مذهب و تخریب مراکز مذهبی نه تنها نتوانست فطرت خداجوی مردم اعم از مسلمان و مسیحی را نابود کند؛ بلکه موجب پررنگ تر شدن عنصر دین گردید. در ازمنه مختلف، همسایگی با کشورها و یا جوامع مسلمان: ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه و مجاورت با ادیان غیر مسیحی موجب گردیده که گرجی ها بر هویت زبانی، نژادی و مذهبی خود ( برای تمایز با همسایگان) اصرار ورزند. شاید بتوان به این عوامل، جنگ با ترک های عثمانی، مغولان و ... که در طول تاریخ گرجی ها را آزرده اند، افزود.
خط و زبان : خط و زبان رسمی و غالب گرجی است ولی زبان روسی هم رایج لیکن رو به افول می باشد. اخیرا دولت به ترویج زبان انگلیسی اهتمام بسیاری نشان داده است. اخیراً تقویت زبانهای آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی، ترکی، فارسی و عربی در مدارس جزء برنامه های دولت عنوان شده است. آموزش زبان فارسی در گرجستان( دانشگاههای مختلف، مدارس ابتدایی، مدارس دینی، رایزنی فرهنگی و...) جایگاه بسیار خوبی دارد.
آشنایی با شهر تفلیس
این شهر بر اساس آمارهای رسمی 350 کیلومتر مربع وسعت و حدود یک میلیون و صد و پنجاه و دو هزار نفر جمعیت دارد. رودخانه متکوواری ( در منابع فارسی « کر » گفته شده و بنا به روایتی از نام کوروش گرفته شده است) با عبور از وسـط شهــر تفلیس پایتخت را به دو نیم تقسیم می کند. (این رود با پیوستن به رود ارس در جنوب جمهوری آذربایجان ، در نهایت به دریای خزر می ریزد.) طول این رود در محدوده شهر تفلیس 36 کیلومتر است. عرض رود در شهر بین 30 تا 150 متر متغیر است. فاصله منازل و اماکن بالای صخره های شهر با کف رودخانه 350 متر است.
تفلیس در مرکز هندسی و اقتصادی منطقه قفقاز واقع شده و یکی از مهمترین مراکز سیاسی ، علمی ، فرهنگی و اقتصادی قفقاز در گذشته و حال بوده است. در طول تاریخ شهر تفلیس محل تقاطع و اتصال تجاری و فرهنگی ایران با فرنگ بود. حتی روشنفکری به مفهوم غربی نیز از همین شهر وارد ایران گردیده است. محل زندگی و مدفن میرزا فتحعلی آخوندوف در تفلیس واقع است. حتی بسیاری از کتب و جراید دوران مشروطیت در تفلیس چاپ و به ایران منتقل می شدند. این شهر محل عبور ایرانیانی بود که به فرنگ عزیمت می کردند؛ از این رو در خاطرات مکتوب این اشخاص مانند ناصرالدین شاه قاجار، به اوصاف تفلیس، اشاراتی تفصیلی شده است.
مراکز دیدنی ، تاریخی و تفریحی شهر تفلیس: مسجد جامع تفلیس که دارای دو محراب می باشد- کلیسای سامبا( تثلیث)، حمام های گوگردی، محوطه تفلیس قدیم،کوه مقدس، آتشگاه،کاخ داره جان (همسر ایراکلی دوم)، کلیسای سیونی، کلیسای متخی، نارین قلعه، موزه مردم شناسی، موزه صفحه باز تاریخ، موزه تاریخ گرجستان، موزه ملی و موزه جواهرات و دریاچه های: لاک پشت، لیسی، تفلیس و سفید و مجتمع شهربازی واقع در ارتفاعات جنوبی شرقی شهر (نزدیک آنتن) از مهمترین این آثارند.
در30 کیلومتری شمال غربی تفلیس، شهر« متسختا» پایتخت قدیمی گرجستان قرار دارد که واجد سه کلیسای بسیار قدیمی و دیدنی به نام های : «جواری» ( به معنی صلیب)، «سوتی تسخولی»( ستون زنده) و «سامتاوروس » ( اصلی و مهم) است.
گرجیان ادعا می کنند در کلیسای ستون زنده قبایی که حضرت عیسی (ع) در آن به اصطلاح به صلیب کشیده شده، قرار دارد لذا معجزات زیادی به این مکان نسبت داده می شود. این کلیسا محل تاجگذاری بسیاری از شاهان و حاکمان و مدفن برخی از شاهان، اسقف ها و اشراف و شاهزادگان خاندان « باگراتیونی » است.
مدفن شاه میریان و همسرش نانو- که آیین مسیحیت را در گرجستان رسمی کردند - و قبر پدر گابریل( کشیش جبرئیل که چند سال پیش فوت کرده و مورد احترام مردم گرجستان است) و صومعه بانوان راهبه در کلیسای سامتاوروس واقع است.
ترکیب هیات دولت گرجستان
نخست وزیر :
معاونین نخست وزیر
، وزیر مشاور در امور همگرایی با تشکیلات یورو آتلانتیک؛
، وزیر مشاور در امور همگرایی مجدد.
وزیران
1: وزیر توسعه منطقه ای و زیربنا؛
2.: وزیر دارایی؛
3.: وزیر علوم و آموزش؛
4.: وزیر ورزش و امور جوانان؛
5.: وزیر محیط زیست و منابع طبیعی؛
6. : وزیر اقتصاد و توسعه پایدار؛
7.: وزیر انرژی؛
8. : وزیر دفاع؛
9.: وزیر دادگستری؛
10.: وزیر فرهنگ و حفظ میراث تاریخی؛
11.: وزیر امور آوارگان؛
12.: وزیر امور خارجه؛
13. : وزیر کشاورزی؛
14.: وزیر کشور؛
15.: وزیر کار، بهداشت و تامین اجتماعی؛
16.: وزیر امور زندان ها و معاضدت حقوقی.
وزرای مشاور
1. : وزیر مشاور در امور همگرایی با تشکیلات یورو آتلانتیک؛
2. : وزیر مشاور در امور همگرایی مجدد؛
3. : وزیر مشاور در امور گرجی های مقیم خارج.
مسیحیت و کلیسای ارتدوکس در گرجستان
گرجستان یکی از قدیمی ترین کشورهایی است که در قرن اول با دین مسیحیت آشنا شد. بر اساس روایتی گرجی، پیروان اولین حضرت مسیح(ع)، برای ترویج دین جدید از طریق قرعه کشی کشور های مختلف را انتخاب می کردند. در این قرعه کشی گرجستان به حضرت مریم(س) تعلق گرفت. حضرت مریم(س) آندریای اول نماینده خود را به گرجستان اعزام کرد. در زمانی که حواریون حضرت مسیح مسیحیت را تبلیغ می کردند؛گرجستان به دو بخش کارتلی و اگریسی تقسیم شده بود. آندریای اول در مناطق شرقی و غربی گرجستان به تبلیغ دین جدید پرداخت و عده ای را نیز مسیحی ساخت. در مناطق غربی گرجستان همراه با آندریای اول، سیمون کنعانی نیز فعالیت می کرد که در روستای کومان آبخازیا درگذشت. سنت متاتا از دیگر مسیحیانی بود که در جنوب گرجستان فعالیت می کرد. وی در شهرک گونیو درگذشت و در همانجا دفن شد.
پس از حواریون عیسی مسیح، بانو نینو ماموریت یافت که به گرجستان سفر کند و مسیحیت را گسترش دهد. وی نیز در راه گسترش مسیحیت گام های موثری برداشت.
در منابع تاریخی قرن دوم، از گرجی ها به عنوان مردمی مسیحی یاد شده است. دین مسیحیت در سال 334 قرن چهارم میلادی و در دوران حاکمیت شاه میریان به عنوان دین رسمی گرجستان اعلام شد. میریان منسوب به خاندان مهرانیان(یکی از خاندان های ساسانیان) می باشد.
پس از پذیرفتن مسیحیت توسط پادشاه گرجستان، وی از کنستانتین امپراتور روم اعزام میسیونرها را در خواست کرد. قبل از ورود میسیونرها، ساخت کلیسا در شهر متسختا که پایتخت کارتلی بود به دستور میریان آغاز شد و پس از مدتی کلیسای جواری ( به معنی صلیب ) ساخته شد. این کلیسا قدیمی ترین کلیسای گرجستان است. بعدها کلیسای « سوتی تسخولی»(ستون زنده) به نام 12 حواری عیسی مسیح ساخته شد. 1700 مین سالروز تاسیس و 1000 مین سالروز تجدید بنای این کلیسا در 14 اکتبر 2010(22 مهر 1389) برگزار شد. کنستانتین امپراتور روم برای تقویت جایگاه مسیحیت در گرجستان، قسمتی از صلیبی را که ادعا می کنند عیسی مسیح روی آن میخکوب شده بود، همراه با تصویر عیسی مسیح را به شاه گرجستان اهدا کرد.
در منابع تاریخی ذکر شده است که مسیحیت در گرجستان پس از اجلاس« نیکه» در سال 325 گسترش یافت. ولی در غرب گرجستان قبل از اجلاس نیکه مسیحیت رواج پیدا کرده بود زیرا اسقف اعظم بیچوینتا (آبخازیا) در آن اجلاس شرکت کرده بود.
گرجیان در طول تاریخ همیشه به دین مسیحیت وفادار بودند و از آن در مقابل حملات کشورهای خارجی محافظت می کردند. در واقع مبارزه برای مسیحیت مساوی با مبارزه برای دفاع از میهن بود. قتل عام صد هزار نفر گرجی توسط ارتش جلال الدین خوارزمشاه در سال 1226 میلادی، کشتار راهبه های کوابتخیوی در سال 1386میلادی و قتل 6000 کشیش در صومعه کوهستانی «گارجی» توسط نظامیان شاه عباس و ... نتوانستند مسیحیت را از مردم بگیرند. به رغم جنگ های متعدد، مردم گرجستان در شرایط بسیار سخت نیز به دین خود تعصب داشتند و به ساخت کلیساها ادامه دادند. تعداد کلیسا، مراکز مذهبی، دِیر و صومعه در این کشور بسیار زیاد است. این کلیساها معمولاً به نام یکی از مقدسین آیین مسیحیت ساخته شده است. در گرجستان به نام سنت گیورگی صدها کلیسا ساخته شده است. کلیسای ارتدکس گرجی علاوه بر گرجستان در کشور های دیگر مسیحی از جمله سوریه، یونان، بلغارستان،ترکیه،روسیه، فلسطین و قبرس نیز شاخته شده است. برخی از این کلیساها در طول تاریخ به عنوان مرکز علمی و آموزشی فعالیت می کردند. در این مراکز کتاب های دینی به زبان گرجی چاپ و منتشر می شد.
کلیسای گرجستان از اواخر قرن چهارم تحت حاکمیت کلیسای انطاکیه قرار گرفت. در دهه 70 قرن پنجم بر اساس در خواست امپراتوری روم، کلیسای انطاکیه، کلیسای گرجستان را مستقل ساخت و رهبر آن را به عنوان پاتریارک اعلام کرد. از آن دوران تا قرن نوزدهم (سال 1811) این کلیسا مستقل بود تا اینکه روسیه استقلال کلیسای گرجستان را لغو کرد و تحت حاکمیت خود قرار داد. در سال 1917 کلیسای گرجستان توانست مجدداً استقلال خود را بدست آورد و کاریون به عنوان اولین اسقف اعظم گرجستان انتخاب شد. در سال 1989 کلیسای جهانی ارتدوکس به کلیسای گرجستان موقعیت اسقف اعظم مستقل را اعطا کرد.
اسقف اعظم کنونی گرجستان، ایلیای دوم(ایراکلی غودوشائوری- شیولاشویلی) در 4 ژانویه سال 1933 در شهر ولادی قفقاز اوستیای شمالی متولد شد. ایلیای دوم پس از درگذشت داویت پنجم (کاریون)، اسقف اعظم وقت گرجستان، در 23 دسامبر 1977 به عنوان اسقف اعظم کلیسای گرجستان انتخاب شد و نام او به ایلیای دوم تغییر کرد.
فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال گرجستان در سال 1991 و همچنین ارتدکس بودن اکثر گرجیان باعث تسریع در روند مستقل شدن و افزایش قدرت کلیسای ارتدوکس در گرجستان گردید؛ به طوری که توجه ویژه به کلیسای ارتدوکس گرجستان در قانون اساسی این کشور مبذول شد. این امر نیز به امضای موافقتنامه خاص میان دولت و کلیسای ارتدوکس منجر گردید.
در قانون اساسی گرجستان، به رغم اینکه آزادی مذهبی تصریح شده است(ماده38)[1] برای کلیسای ارتدوکس حقوق و جایگاه خاصی قایل شده است. (ماده 9)[2]. در عمل نیز بر اساس موافقتنامه قانون اساسی میان دولت و کلیسای ارتدوکس(منعقده در سال 2002) این موضوع مورد تاکید قرار گرفت. در این موافقتنامه امتیازات و حقوق ویژه ای به کلیسای ارتدوکس اعطا شده است که پیروان سایر ادیان در گرجستان از آن بی بهره هستند. از جمله این حقوق و امتیازات می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
مصونیت پاتریارک کلیسای ارتدوکس؛
معافیت از سربازی کشیشان کلیساهای ارتدوکس؛
معافیت مالیاتی اموال و درآمدهای کلیسای ارتدوکس؛
اختصاص ردیف خاص در بودجه دولتی به کلیسای ارتدوکس ؛
اعطای مجدد کلیه اموال و دارایی های متعلق به کلیسای ارتدوکس که در زمان اتحاد شوروی مصادره و یا ملی اعلام شده بودند؛
اعتبار و شناسایی مدارک صادره از سوی آموزشگاه های دینی ارتدوکس؛
معتبر بودن عقد نکاح ثبت شده در کلیساهای ارتدکس.
شرح حال سنت گئورگی مقدس ترین قدیس در گرجستان