توصیههای ایمنی و مسافرتی مخصوص سفر به گرجستان
پول و ارز
§ واحد پول گرجستان لاری ( GEL ) است و طبق قانون، معاملات باید با این پول انجام شود. نرخ برابری لاری با دلار آمریکا و یورو روزانه تغییر میکند ولی در حال حاضر این تغییر چندان قابل ملاحظه و تاثیرگزار نمیباشد.
§ در سطح شهر، مراکز تبدیل ارز به وفور وجود دارد و ارزهایی مانند یورو، دلار ، پوند، لیر ترکیه و روبل را میپذیرند. هنوز تسعیر ریال ایران در گرجستان مرسوم نشده است. برای تبدیل ارزهای خارجی معروف و رایج، محدودیتی در این کشور نیست لیکن در هنگام تسعیر همراه داشتن گذرنامه یا کارت اقامت الزامی است. مراکز تبدیل ارز به قدری در سطح شهر فراوان است که افراد به راحتی میتوانند ارزهای خود را تبدیل نمایند. لیکن احتیاط ایجاب میکند که هنگام تسعیر و پس از آن، مراقب اطراف و سودجویان احتمالی باشید. حتی الامکان تبدیل ارز در مراکزی انجام شود که در مرکز شهر و معرض عموم واقع هستند و از تسعیر توسط افراد متفرقه و کسانی که صرافی ندارند، خودداری گردد. ضمنا از همراه داشتن پول نقد زیاد خودداری کنید. حتی الامکان از تسعیر ارز در فرودگاهها خودداری گردد زیرا نرخ تسعیر تفاوت فاحشی با نرخ تسعیر در صرافیهای داخل شهر دارد.
§ استفاده از کارت های اعتباری بسیار رایج است و عابر بانک های متعددی در شهرهای اصلی وجود دارند. چک های مسافرتی رایج نیست و پذیرفته نمیشوند.
توصیههای ایمنی
§ گرجستان به لحاظ امنیتی در سالیان اخیر؛ شرایط مساعدتری پیدا کرده است. امینت نسبی و کاهش قابل ملاحظه رشوه خواری و اخاذی یکی از مزیت های این کشور در سالهای اخیر به شمار می رود.
§ حضور پلیس در سطح شهر ملموس است و در صورت نیاز، مسافران و جهانگردان میتوانند با شماره تلفن 012 با پلیس تماس بگیرند.
§ چنانچه در گرجستان دچار حوادثی مانند سرقت پول یا مدارک مسافرتی شدید، ضروری است قبل از هر کار، موضوع را به اطلاع پلیس محل برسانید و گزارش پلیس را در این رابطه دریافت نمایید. بدیهی است گزارش رسمیپلیس، به شما امکان خواهد داد موضوع را در نهادهای مربوطه و از جمله کارگزار بیمه مسافرتی خود به نحو موثرتری پیگیری نمایید. متعاقبا به همراه گزارش پلیس و اسناد هویتی ایرانی، به بخش کنسولی این نمایندگی مراجعه شود.
§ در اغلب کشورهای جهان، گروههایی در سطح شهرها و مراکز تجمع گردشگران بویژه مراکز خرید اصلی و فرودگاهها، جهانگردان را به منظور سرقت پول، کیف و مدارک مسافرتی هدف قرار می دهند. لذا هنگام مواجهه با افراد مشکوک هوشیاری و مراقبت لازم است. از خانواده، اطفال، خودرو، اسناد ، مدارک و پول خود مراقبت نمایید.
§ مراقب کسانی باشید که به بهانه کمک به تهیه محل اقامت، تجارت، ترجمه و ... به قصد کلاهبرداری به شما مراجعه میکنند. این امر میتواند به محض ورود به گرجستان و در مبادی ورودی و خروجی مانند فرودگاهها باشد و یا در هتل ، سطح شهر و دیگر مکانها صورت گیرد ؛ لذا توصیه میشود در نحوه برخورد با آنان دقت لازم را به عمل آید. در صورت بروز مشکل و نیاز به راهنمائی ، هموطنان میتوانند از بخش کنسولی این نمایندگی درخواست مساعدت و مشورت نمایند. توجه شود سودجویان میتوانند اتباع دیگر کشورها و یا ایرانی و فارس زبان باشند. پیشنهاد اخذ اقامت و سرمایه گذاری و سودآوری خرید ملک از شگردهای این افراد کلاهبردار میباشد که با جلب اعتماد گردشگران ایرانی سرمایههای آنها را چپاول می نمایند. در حال حاضر تنها وضعیت نامزدی عضویت در اتحادیه اروپا برای گرجستان به تصویب رسیده است و این موضوع با عضویت کامل در اتحادیه اروپا تفاوت فاحشی دارد، کما اینکه برخی کشورها نظیر ترکیه مدت قریب به سی سال است که در انتظار الحاق و پیوستن به اتحادیه اروپا هستند.
§ حمله به خارجیان در اکثر کشورهای خارجی مشاهده میشود؛ ولی در حال حاضر این امر در گرجستان بسیار کم اتفاق می افتد ولی احتیاط و مراقبت جدی، لازم است. از همراه داشتن وجه نقد به مقدار زیاد و جواهرات گرانبها خودداری نمایید. مراقب سرقت از هتل یا محل اقامت، اتومبیل، سرقت های کوچک و گاهی سرقت های مسلحانه باشید.
§ علیرغم وجود امنیت نسبی در گرجستان، پس از غروب آفتاب با احتیاط بیشتر پیاده روی و گردش نمایید. حتی الامکان از گردش انفرادی خودداری شود.
§ برای تردد از تاکسیهای رسمی و آرم دار و ترجیحا تاکسی تلفنی استفاده نمایید. قبل از سوار شدن به وسیله نقلیه یا تاکسی، شماره پلاک، نوع مدل و مشخصات شاخص خودرو و راننده را یادداشت کنید و به خاطر داشته باشید. بسیاری اتفاق افتاده که هموطنان وسایل یا کیف حاوی اسناد و مئدارک خود را در داخل تکسی جا گذاشته اند ولی مشخصات وسیله نقلیه و راننده را دقیقا به خاطر نداشته اند.
§ وضع برق رسانی در گرجستان بهبود یافته اما هنوز هم در مواردی برق قطع میشود؛ لذا هنگام سفر چراغ قوه باتری دار همراه داشته باشید.
اطلاعات ضروری در مورد بار همراه مسافر، فرودگاهها و مبادی ورودی و خروجی :
§ خروج وسایل و ابزارهایی نظیر شمشیر و خنجر که سوغات گرجستان محسوب میشوند به شرطی مجاز است که عتیقه نباشند. همچنین باید توجه داشت که بردن وسایل فوق الذکر به داخل هواپیما ممنوع است و حتما باید در چمدانهای بار، تحویل قسمت حمل بار گردند.
§ قوانین این کشور درخصوص حمل ، استفاده، خرید و فروش مواد مخدر، قرص های ترک اعتیاد، روان گردان و حتی داروهای کدئین دار ، سلاح گرم و سلاح سرد، به هر شکل و در هر میزان بسیار سخت گیرانه بوده و مجازات سنگین و جدی بدنبال دارد. زندانهای طویل المدت 20 ساله و جریمههای بسیار سنگین در انتظار سوداگران و مصرف کنندگان مواد مخدر است.
§ ورود کالای همراه مسافر که جنبه تجاری داشته باشد، ممنوع میباشد.
§ آوردن هرگونه دارویی که در آن از ترکیبات کدئین دار استفاده شده باشد مانند استامینوفن کدئین دار، شربت اکسپتورانت و داروهایی از این قبیل و آرامبخش های قوی که استفاده از آنها حتما نیازمند گواهی پزشک است ، جرم محسوب شده و آورنده آن طبق قوانین گرجستان به زندانهای طولانی و جریمههای سنگین مالی محکوم خواهد شد.
§ بارهای مسافرین پس از خروج از هواپیما و قبل از قرار گرفتن در ریل های متحرک مخصوص فرودگاه ؛ توسط دستگاههای اشعه ایکس و سگ های مخصوص کشف مواد مخدر بررسی میگردند. این امر خارج از دید مسافرین انجام میگردد؛ لذا این توهم ایجاد نگردد که در فرودگاههای گرجستان کنترلی بر بار همراه مسافر انجام نمیگیرد. موقع خروج نیز همین اقدام تکرار میشود تا از خروج مواد ممنوعه جلوگیری شود. همچنین در کلیه مبادی ورودی و خروجی گرجستان دستگاههای مخصوص کشف مواد رادیو اکتیو نصب شده اند.
§ اخیرا برخی از کشورهای اروپایی و آمریکایی با استفاده از عناصر خارجی و بعضا ایرانی خود، در فرودگاهها و احیانا برخی فروشگاهها، با شگردهای مختلف مبادرت به ایجاد ارتباط با مسافرین ورودی و گردشگران ایرانی می نمایند. دقت شود بسیاری از این اقدامات، دام های امنیتی سازمانهای اطلاعاتی خارجی است. در صورت برخورد با این اشخاص، در عین رعایت قوانین و برخورد مناسب و اخلاق اسلامی و ایرانی، مراقبت لازم به منظور جلوگیری از سقوط در این وادی خطرناک به عمل آید. در صورتی که با مزاحمت و سماجت این افراد مواجه شدید، سریعا موضوع را به پلیس و بخش های کنسولی نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در کشور گرجستان اطلاع دهید.
مقررات رانندگی و سفرهای زمینی
§ برای رانندگی در گرجستان باید گواهینامه ملی این کشور یا گواهینامه بین المللی (IDP) در اختیار داشته باشید. IDP مجوز بین المللی برای رانندگی است که دارندگان آن قادر خواهند بود بدون نیاز به گذراندن دورههای آموزش رانندگی یا شرکت در امتحانات راهنمایی و رانندگی در بیش از 160 کشور جهان رانندگی نمایند. این مجوز میتواند به نوعی تعیین و تأیید کننده هویت دارنده آن به شمار آید. اضافه می نماید متقاضیان این نوع گواهینامه میتوانند در داخل کشور با مراجعه به معاونت راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و با ارائه گواهینامه ایرانی معتبر خود، نسبت به دریافت آن اقدام نمایند.
§ رانندگی در گرجستان مانند ایران از سمت راست خیابانها و جادهها صورت میگیرد. غالب خودروها چپ فرمان هستند ولی از خودروهای راست فرمان نیز استفاده میشود.
§ ایرانیان مقیم گرجستان میتوانند با در اختیار داشتن اصل و تصویرگواهینامه، اصل و تصویر گذرنامه ایرانی، ترجمه گواهینامه ایرانی که به تایید بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی ایران در تفلیس رسیده باشد؛ نسبت به اخذ گواهینامه گرجستان اقدام نمایند.
§ رانندگی در هشیاری کامل و عدم استعمال مشروبات الکلی و داروهای خواب آور کاملا رعایت شود. پلیس گرجستان برخورد قاطعی با رانندگان مست دارد.
§ در گرجستان بستن کمربند ایمنی و عدم مکالمه با تلفن همراه هنگام رانندگی الزامی است.
§ جریمههای رانندگی در گرجستان سنگین تر از ایران میباشد.
§ همواره و همه جا با احتیاط رانندگی کنید.
§ در صورت امکان از رانندگی در شب خودداری نمایید.
§ وضعیت جادههای گرجستان به استثنای جاده اصلی تفلیس - باتومی و برخی جادههای منتهی به مرزهای خروجی، به هیچ وجه مانند جادههای ایران مناسب نیست و ناهمواریهای زیادی دارد.
§ با توجه به اینکه جاده شماره M27 (همچنین معروف به شماره M1) نزدیک به اوستیای جنوبی است؛ لذا با احتیاط ویژه در آن جاده سفر نمایید. منطقه اخالگوری نیز نزدیک مناطق فوق میباشد و احتیاط لازم بایسته است. در صورت قصد انجام سفر کاری و تجاری به این مناطق، قبل از سفر با سفارت جمهوری اسلامی ایران در تفلیس و یا سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در باتومی تماس بگیرد. همچنین توصیه میگردد از استفاده از جاده شماره M27 پس از غروب آفتاب ، خودداری نمایید.
§ ورود به گرجستان از گذرگاههای مرزی اوستیای جنوبی و آبخازیا بخاطر عدم وجود کنترل رسمی در آن گذرگاهها غیر قانونی است. در صورت ورود از این طریق، ممکن است مجازات کیفری شامل حبس تا چهار سال اعمال گردد. در صورت وجود مهر ورود و یا خروج اوستیای جنوبی و آبخازیا در گذرنامه، ممکن است گرجستان این مسئله را به عبور غیر مجاز از گمرکٍ تعریف نشده، تلقی نماید. این افراد ممکن است مجازات، جریمه و دیپورت شوند و اجازه ورود مجدد آنان به گرجستان داده نشود. به عبارت دیگر ممنوع الورود گردند.
§ از تلاش برای ورود و یا خروج از گرجستان از طریق گذرگاههای مرزی فدراسیون روسیه (داغستان، چچن، اینگوشیا و اوستیای شمالی) باید خودداری نمود؛ زیراکه این اقدام طبق قوانین فدراسیون روسیه مجاز نمیباشد. گرچه گذرگاه مرزی بین روسیه و گرجستان در لارسی ( مرز با اوستیای شمالی) برای اتباع کشورهای مشترک المنافع و گرجستان باز است ولی عبور از آن برای اتباع ایرانی مجاز نیست. همچنین کنترل و محدودیت شدیدی دارد. گردشگران ایرانی مجاز به عبور از این گذرگاه مرزی برای سفر به روسیه نیستند.
§ به جز جاده تفلیس - گوری، جادههای دیگر گرجستان آزادراه نیستند. لذا احتیاط بیشتری خصوصا در فصل زمستان لازم است. باید توجه داشت که بخشهای مهمی از این کشور، کوهستانی است.
§ سیستم اتوبوس رانی درون شهری و بین شهری نسبتا مناسب است و با توجه به هزینه و توان مالی، امکانات متناسبی ارائه میگردد.
§ بین تفلیس و باتومی همه روزه قطار تردد میکند. در صورت مسافرت با قطار، اشیای گرانبها و اسناد و کوپه خود را بی مراقب نگذارید.
§ حداکثر سرعت مجاز در اکثر جادهها در شرایط معمولی80 کیلومتر در ساعت است. در اتوبان تفلیس - گوری این محدودیت سرعت، تا 110 کیلومتر در ساعت نیز می رسد. توجه به علائم رانندگی و دستورات پلیس ضروری است.
§ در صورت امکان پس از غروب از رانندگی خودداری نمایید. برخی از جادهها فاقد شرایط مطلوب روشنایی و خط کشیهای سفید وسط جاده و حاشیههای آن میباشند.
§ بستن کمربند ایمنی برای راننده و مسافر جلو، هنگام رانندگی در گرجستان اجباری است. جهت مراقبت از کودکان زیر هفت سال، آنها را در صندلیهای مخصوص کودکان قرار دهید.
§ باران شدید، برف و احتمال سیل موجب میشود که رانندگان حتما برای سفر به خارج از شهر تفلیس، خود و وسیله نقلیه را برای شرایط نامطلوب مجهز سازند.
§ در صورت نیاز به تاکسی و ماشینهای کرایه ای، استفاده از تاکسیهای خطی در تفلیس و شهرستانهای دیگر خصوصا تاکسیهای تلفنی مطمئن تر است.
§ شهر تفلیس تنها شهر گرجستان است که واجد مترو میباشد.
§ اخذ بیمه اعم از خودرو، پزشکی و مسافرتی قبل از سفر موکداً توصیه میشود.
مقررات کیفری و زندانها
§ در گرجستان بر خلاف برخی کشورهای همسایه دیگر ، پرداخت و دریافت رشوه مجازات بسیار سنگینی دارد و پلیس و مامورین مرزی و گمرکی نه تنها رشوه نمیگیرند؛ بلکه با پیشنهاد دهنده طبق قانون به سختی رفتار می نمایند و تحویل مراجع قانونی می دهند. لذا به هیچ وجه، پیشنهاد رشوه ( حتی تحت عنوان هدیه) به کسی نشود.
§ هرگونه استفاده از گذرنامه جعلی و یا روادید جعلی و مخدوش، حتی برای کشورهای ثالث(بویژه کشورهای اروپایی و آمریکایی ) به دقت کنترل ، کشف و اعمال مجازات میشوند. در گرجستان اکثر این موارد کشف میشوند. مجازات زندان و جریمههای سنگین مالی در انتظار جاعلین و استفاده کنندگان این اسناد جعلی میباشد.
§ هرگونه ورود، انتقال، حمل، خرید، فروش و مصرف انواع مختلف مواد مخدر و داروهای روانگردان جرم بوده و مجازاتهای سنگینی دارد.
§ به علت عدم وجود قرارداد انتقال محکومین به حبس و استرداد مجرمین میان دو کشور، در صورتی که فرد به هر عنوان توسط مقامات قضایی این کشور به زندان محکوم شود، باید دوران محکومیت خود را در زندانهای این کشور سپری نماید و در حال حاضر امکان انتقال و استرداد موجود نیست. ضمنا شرایط زندانهای گرجستان به هیچ وجه مساعد نیست.
§ چنانچه به هر دلیل توسط پلیس محل بازداشت شدید، بلافاصله از مامورین بخواهید به استناد ماده 36 کنوانسیون وین ناظر بر امور کنسولی، مراتب را سریعا به سفارت یا به سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در باتومی طلاع دهند. چنانچه زبان محل را نمی دانید از امضای هرگونه اوراق و اسناد خودداری فرمایید. البته باید مطلع باشید که در خارج از کشور؛ قوانین و مقررات کشور متوقف فیه حاکمیت دارد و وظایف و اقدامات سرکنسولگر ی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ارائه خدمات کنسولی و حمایت از ایرانیان، به معنای نقض قوانین و مقررات کشور متوقف فیه نمیباشد. البته سفارتها و سرکنسولگریهای ایران، حداکثر تلاش و حمایتهای کنسولی را نسبت به همه هموطنان عزیز و اتباع ایرانی اعمال میکنند.
حفاظت از محیط زیست
§ طبق اصلاحیه قانون اداری، اشخاص حقیقی، بابت آلودگی محیط زیست (در جادهها، رودخانهها، پارک ها، ورزشگاهها، پارکینگ ها، بازارها و سایر اماکن اجتماعی) و نقض مقررات نظافتی، 200 لاری جریمه خواهند شد. جریمه اشخاص حقوقی و مؤسسات و سازمانها نیز 1000 لاری تعیین شده است. در صورت تکرار و نقض مجدد مقررات، اشخاص حقیقی 500 لاری و اشخاص حقوقی 3000 لاری جریمه خواهند شد.
روادید سفر و مدارک مسافرتی
§ با توجه به برقراری مجدد رژیم روادید بین جمهوری اسلامی ایران و گرجستان؛ دارندگان گذرنامههای عادی برای ورود به خاک گرجستان (اعم از مرزهای زمینی، هوایی و دریایی) نیاز به روادید دارند.
§ در صورتی که قصد اقامت بیش ازمدت روادید صادره در مبادی ورودی را داشته باشید ، حتما قبل از خاتمه اعتبار روادید، از مراکز ذیربط ( ادارات ثبت احوال که در مناطق مختلف شهر و کشور شعبات متعددی دارد ) درخواست تمدید مدت روادید را ارائه و آنرا تمدید نمایید تا در حین خروج از کشور با مشکل مواجه نشوید. طبق قوانین گرجستان در صورت اقامت بدون مجوز اضافی، احتمال اخراج فوری، اخذ جریمه و ممنوعیت ورود مجدد به گرجستان زیاد است.
اداره ثبت احوال زیر نظر وزارت دادگستری گرجستان است وآدرس شعبههای اداره ثبت احوال در تفلیس به شرح ذیل است:
محله واکه: خیابان اباشیدزه پلاک 68
محله سابورتالو: خیابان بوداپشت پلاک 2
محله متاتسمیندا: خیابان طابیدزه پلاک 4
محله گلدانی-نادزالادوی: خیابان دادیانی پلاک 34
محله ایسانی- سامگوری: خیابان تسامبوری پلاک 65
باتومی
ساختمان دادگستری در خیابان ساحلی
§ نیروهای پلیس گرجستان ممکن است ، مدارک شناسائی جهانگردان خارجی را کنترل نماید. بنابراین توصیه میشود همواره مدارک شناسائی خود (گذرنامه) را همراه داشته و ضمن مراقبت جدی از اسناد شناسائی خود با پلیس در چارچوب قانون همکاری نمایید.
§ حتما از گذرنامه ، گواهینامه و دیگر اسناد خود کپی همراه داشته باشید و یک نسخه آن را در مکان امن نگهداری کنید تا در صورت لزوم استفاده و ارائه نمایید.
سفر همراه با کودکان
در صورت سفر به گرجستان به همراه فرزندان خردسال اشخاص دیگر، مسافر باید قادر اثبات و به ارائه مدارک کاملا رسمی، حاکی از رضایت والدین و یا قیم قانونی اطفال باشد.
بهداشت و درمان
§ امکانات پزشکی گرجستان در مقایسه با جمهوری اسلامی ایران از سطح پائین تری برخوردار میباشد.
§ در یک سال اخیر کلینیک ها، مراکز پزشکی و آزمایشگاههای جدید توسط کشورهای خارجی در گرجستان تاسیس شده، که از امکانات خوبی برخوردار هستند؛ هرچند هزینه دارو، درمان و آزمایش در این کلینیک ها نسبت به ایران بسیار گران تر است.
§ امکانات پزشکی خارج از پایتخت(تفلیس) محدودتر و کمتر است.
§ هزینههای درمان و دارو نسبت به ایران بسیار گران تر است.
§ گرجستان فاقد بیمارستانهای تخصصی مناسب و مجهز است. همچنین پایین بودن دستمزد، بویژه در میان پزشک ها موجب شده که برخی از پزشکان در معاینه بیماران خارجی به مسائل مالی بیشتر توجه داشته باشند و با فراهم نمودن زمینه مراجعات مکرر و معاینههای طولانی، پول بیشتری از بیمار دریافت کنند.
§ بنابراعلام سازمان بهداشت جهانی، امکان ابتلا به بیماریهای زیر در این کشور وجود دارد:
هپاتیت A ، دیفتری ، سل، تب تیفوئید و هاری.
§ قبل از سفر به گرجستان، از تزریق واکسنهای چهارگانه (کزاز، دیفتری، فلج اطفال و سرخک) خصوصا جهت اطفال در تاریخ های مقرر اطمینان حاصل شود. همچنین بهتر است قبل از مسافرت، خود را در برابر بیماریهای تب زرد، تب تیفوئید و هپاتیت نوع A و B واکسینه نمایید.
§ با توجه به وجود بیماریهای مسری نظیر هپاتیت B و ایدز، لازم است ضمن رعایت نکات بهداشتی، از هرگونه ارتباطات غیر مطمئن پرهیز گردد.
§ در تهیه خوراک و آب مناسب) دقت نمایید و ترجیحا از آبهای بسته بندی استفاده شود.
§ جهت کسب اطلاعات بیشتر و آگاهی از جدول مربوط به بیماریهای موجود در این کشور، میتوانید به سایت بهداشت جهانی www.who.int/countries/en/ مراجعه کنید.
§ در شهرهای تفلیس و باتومیبا توجه به تعداد مسلمانان و ایرانیان، برخی رستورانهای ایرانی، ترک و آذری وجود دارند که با عبارت (حلال HALAL ) غذاهایی با گوشت حلال به مشتریان خود عرضه می نمایند.
قوانین و آداب و رسوم
§ مردم گرجستان مسیحی ارتدکس بوده و به دین و آداب و رسوم خود بسیار پایبند هستند. همچنین به کشیشها، راهبهها، کلیساها، قبور و آثار دینی و تاریخی خود احترام زیادی قایلند.
§ احترام به مقدسات مسیحیان در همه جا بویژه کلیساها الزامی است.
§ جامعه گرجستان نسبت به رذایل اخلاقی مانند روسپیگری، همجنسگرایی، مستی، دزدی و... حساس هستند و برخورد بسیار منفی دارند.
§ طبق قوانین گرجستان، نوشیدن مشروب در اماکن عمومی، ورزشگاهها، پارکها، ایستگاهها، وسایل حمل و نقل عمومی و خیابانها ممنوع است. فروش مشروب خارج از مراکز مجاز و رستورانها و حمل آشکار آن نیز ممنوع میباشد و متخلفین مورد پیگرد قانونی قرار میگیرند.
§ بدمستی چه در حالت رانندگی و چه غیر آن، نزد جامعه گرجی منفور است.
§ جامعه گرجستان با حجاب اسلامی آشنا است و خانم های محجبه با هیچگونه مشکلی مواجه نیستند.
§ برای حضور در کلیساهای گرجستان موارد ذیل را رعایت فرمایید:
o طبق مقررات کلیسا، خانمها با پوشش، روسری و لباس بلند وارد شوند.
o استعمال دخانیات و همچنین ورود در حال مستی و اعتیاد ممنوع است.
o ورود افراد همراه با انواع حیوانات به کلیسا ممنوع است.
o از بلند خندیدن و بلند صحبت کردن در کلیسا اجتناب کنید.
o آقایان هنگام ورود به کلیسا نباید کلاه بر سر داشته باشند.
o از نواختن ناقوس ها اجتناب نمایید. ناقوس ها در اوقات خاص و توسط خود متولیان کلیسا، نواخته میشوند.
o عکسبرداری و فیلمبرداری از برخی کلیساها ممنوع است.
o رعایت سکوت و عدم استفاده از تلفن همراه موکدا توصیه میگردد.
§ دقت شود در گرجستان، فیلم برداری و عکس برداری از مراکز نظامی، قرارگاهها، فرودگاهها و دیگر مراکز مهم دولتی ممنوع است.
مراکز اقامتی
در گرجستان هتل ها و مراکز اقامتی نسبتا مناسبی وجود دارند. هزینه اقامت در هتل های مناسب گرجستان در ایام تابستان ، در مقایسه با بسیاری از کشورهای جهان تفاوت چندانی ندارد. به عنوان مثال اتاق تک نفره در هتل 3 ستاره، کمتر از 70 دلار وجود ندارد. البته هتل های کوچک و مسافرخانههای مختلف با قیمت های ارزان ( از 20 دلار به بالا ) هم وجود دارند؛لیکن بسیاری از آنها از امکانات چندانی برخوردار نیستند.
§ توصیه میشود از گذاشتن اشیا قیمتی، اسناد و پول در داخل اتاقهای هتل و دیگر اماکن اقامتی ، تفریحی و درمانی و ... خودداری نمایید.
توصیه مخصوص تجار ایرانی و خرید
§ با توجه به وجود سفارت جمهوری اسلامی ایران در گرجستان و سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در باتومی ، پیشنهاد موکد میشود هیئت های تجاری و اقتصادی قبل از انجام فعالیت های بازرگانی، از خدمات، اطلاعات ، راهنمایی و مشاورههای آن نمایندگیها بهرمند گردند. بخش اقتصادی در موضوعات مختلف، آماده ارائه هرگونه مساعدت و راهنمایی به تجار میباشد.
§ درحال حاضر هیچ بانک ایرانی در گرجستان فعالیت ندارد.
§ درصورت خرید از هر فروشگاهی در این کشور، توصیه میگردد حداقل تا هنگام خروج نهایی از فروشگاه، رسید خرید خود را دراختیار داشته باشید تا درصورت نیاز به مامورین کنترل ارائه دهید.
ملاحظات امنیتی
اوستیای جنوبی و آبخازیا
§ دو منطقه اوستیای جنوبی و آبخازیا در گرجستان، اعلام استقلال کرده اند. اتباع ایرانی توجه داشته باشند که دولت گرجستان این اعلام استقلال را غیر قانونی می داند. اکثر کشورهای دنیا از جمله ایران، استقلال این مناطق را به رسمیت نمیشناسند.
§ گرجستان قوانینی تصویب نموده که بر اساس آن هرگونه فعالیت تجاری با آبخازیا و اوستیای جنوبی، از جمله خرید و فروش ملک و یا سایر معاملات، نیازمند اخذ مجوز از دولت گرجستان است. افرادی که بدون مجوز با آن مناطق فعالیت تجاری انجام دهند، تحت پیگرد قانون مدنی و یا کیفری گرجستان قرار میگیرند.
§ بسیاری از املاک دولتی و یا خصوصی موجود در مناطق اوستیای جنوبی و آبخازیا، مورد اختلاف هستند و بخشهای دولتی و خصوصی در مورد مالکیت آنها ادعای متقابل دارند. خرید چنین املاکی ممکن است باعث مشکلات مالی و حقوقی شود. خریداران چنین املاک ممکن است تحت پیگرد قانونی در گرجستان، و یا مراحل دادگاهی در اتحادیه اروپا قرار گیرند. خریداران بالقوه، همچنین باید عواقب بعدی ملک خرید شده در اوستیای جنوبی و آبخازیا، از جمله امکان ادعای صاحبان اصلی ملک را نیز در نظر بگیرند.
- توصیه میشود از هرگونه سفر به مناطق تجزیه طلب اوستیای جنوبی و آبخازیا به جز سفر ضروری به مناطق کنار مرزی آنها خودداری گردد. دولت ایران استقلال این مناطق را مورد شناسایی قرار نداده و هیچ دفتر یا نمایندگی رسمی یا غیر رسمی در این مناطق ندارد.
- اخیرا چندین مورد انفجار در کشور به وقوع پیوسته که دلایل و مسببین آنها هنوز معلوم نشده اند. مسافرین در چنین مواردی مراقبت کامل داشته باشند.
تظاهرات سیاسی در گرجستان بخصوص در تفلیس زیاد برپا میشود. با وجود مسالمت آمیز بودن اکثر تظاهرات، چندین مورد خشونت منجر به قتل نیز رخ داده لذا خودداری از حضور در تجمعات و تظاهرات موکدا توصیه میگردد.
کوهنوردی
- گرجستان کوههای مناسبی برای کوهنوردی دارد ولی در صورت ایجاد مشکلات کوهنوردی در این کشور، امدادرسانی حرفه ای در سطح مطلوب، در مقایسه با تفریحگاههای معروف وجود ندارد. در صورت تصمیم به کوهنوردی و جهت کسب اطلاعات دقیق از مناطق کوهستانی، از متخصصان و راهنمایان واجد مجوز استفاده شود.
عکسبرداری
- عکسبرداری از پایگاههای نظامی و دستگاههای امنیتی ممنوع است. در دیگر اماکنی که علام هشدار دهنده، دال بر ممنوعیت عکسبرداری ندارند، ممنوعیتی برای عکسبرداری در اماکن غیر حساس اعلام نشده ولی برای جلوگیری از سوء تفاهم، توصیه میگردد قبل از تصویر برداری، موضوع پیشاپیش بررسی شود. در برخی مناطق مانند برخی موزهها، عکسبرداری بدون فلاش آزاد است. کلیسا ها و سایر مراکز فرهنگی و مذهبی در زمره اماکن حساس برای عکس برداری محسوب میشوند. در برخی زمینهها ممکن است به لحاظ قانونی منعی وجود نداشته باشد؛ ولی عرف، عادات و رسوم و اخلاق، اجازه عکسبرداری ندهند. در صورت وجود شک ، حتما استعلام کنید و اجازه بگیرید.
حوادث طبیعی
گرجستان در منطقه زلزله خیز قرار دارد. آخرین زمین لرزهها به شدت از 3/4 الی 6 درجه ریشتر در ماه آوریل سال 2002 رخ داد که 6 نفر در اثر آن کشته شدند و ساختمانها آسیب دیدند. سال 2009 زلزله ای به شدت 2/6 درجه ریشتر در فاصله 156 کیلومتری شمال غرب تفلیس به وقوع پیوست. همچنین برخی از جادههای کوهستانی کشور، با توجه به کوهستانی بودن، در معرض ریزش سنگ و یا جاری شدن سیل هستند.
امور دانشجویی
کسانی که به قصد تحصیل به گرجستان سفر میکنند، توجه داشته باشند که طبق اطلاعات مندرج در سایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران، صرفا مدارک صادره از دانشگاه دولتی تفلیس موسوم به جاواخیشویلی و آکادمی هنر قابل ارزیابی در ایران میباشد. ضروری است کلیه متقاضیان، پیش از هرگونه ثبت نام، به وزارت ذیربط کشورمان مراجعه نمایند و از جزئیات امر اطلاع کامل حاصل نمایند. دانشجویان، پس از ثبت نام در دانشگاه، به منظور تشکیل پرونده، به بخش کنسولی سفارت یا سرکنسولگری باتومی مراجعه کنند.
- موزهها و مؤسسات دیدنی همه روزه به جز روزهای دوشنبه، از ساعت 11:00 تا ساعت 16:00 باز میباشند.
× در بدو ورود به گرجستان چنانچه در تفلیس اقامت نمودید، سعی کنید در اولین زمان ممکن، آدرس نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران را که به همین منظور در اختیار شما قرار گرفته است، پیدا نمایید تا در صورت وقوع هرگونه حادثه و یا نیاز به مراجعه، دچار مشکل نشوید.
لطفا در تماس با سفارت یا سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران تردید نکنید!
توصیه میشود آدرس و شماره تلفنهای سفارت جمهوری اسلامی ایران در تفلیس و سرکنسولگری در باتومی را همیشه همراه خود داشته باشید تا در صورت وقوع حادثه و یا نیاز مورد استفاده قرار دهید.
آدرس سفارت جمهوری اسلامی ایران - تفلیس : خیابان چاوچاوادزه شماره 80
آدرس سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران - باتومی : خیابان پرنوامپه شماره 83