جایگاه زنان در گرجستان
- فهرست مطالب
- مقدمه
- زنان تاثیرگذار در تاریخ گرجستان
- وضعیت زنان در جامعه
قانون اساسی و زن در گرجستان
- دیدار و سخنرانی وزیر خارجه آمریکا با زنان فعال گرجی در سفر به گرجستان
- حزب زنان گرجستان برای برابری و عدالت
روند تصویب طرح « برابری جنسی زنان و مردان » در مجلس گرجستان
نقش زنان گرجستان در عرصه سیاسی
زنان فعال در بخش های دولتی ، پارلمان و احزاب گرجستان
آدرس اینترنتی سازمان های فعال در امور زنان در گرجستان
زن گرجی و نقش آن در حفظ محیط زیست
جایگاه زن گرجی در عرصه هنر
حضور زنان گرجی در عرصه های اجتماعی
زنان گرجی در عرصه ورزش
رسانه ها و مطبوعات و نقش زنان گرجی
برخی آمارهای سال 2009 مربوط به خانم ها
مقدمه
در تاریخ گرجستان زنانی که نقش برجسته داشتند و در این کشور با احترام از آنان یاد می شود کم نیستند. در این میان: شاهزاده مدآ، ملکه تامارا، کتایون عذاب دیده، تامارا واشلونلی، مایا سقنتلی، تینا ساوکیسلی، زنان خانواده باتونیشویلی، مانانا اوربلیانی و ... معروف تر هستند.
در ابتدای این گزارش به شرح حال چند نفر از معروفترین آنان اشاره شده است. در ادامه به روند تصویب طرح « برابری جنسی زنان و مردان » در مجلس گرجستان، نقش زنان گرجستان در عرصه سیاسی، زنان فعال در بخش های دولتی ، پارلمان و احزاب گرجستان، جایگاه زن گرجی و نقش آن در حفظ محیط زیست، جایگاه زن گرجی در عرصه هنر، حضور زنان گرجی در عرصه های اجتماعی، زنان گرجی در عرصه ورزش و رسانه ها و مطبوعات و نقش زنان گرجی در آن خواهیم پرداخت.
زنان تاثیرگذار در تاریخ گرجستان
1. ملکه تامارا (1213-1166 م.) اولین ملکه زن گرجستان؛
2. ملکه کتوان - ملکه منطقه کاختی در قرن 17 میلادی؛
3. تامارا واشلونلی - مبارز فعال برای استقلال گرجستان در قرن 18 میلادی؛
4. مایا تسقنتلی - مبارز فعال برای استقلال گرجستان در قرن 18 میلادی؛
5. تینا تساوکیسلی - مبارز فعال برای استقلال گرجستان در قرن 18 میلادی؛
6. نینو ژوانیا - (1990-1917م.) عضو کمیته مرکزی حزب کمونیستی گرجستان؛
7. ناتلا واسادزه - وزیر آموزش- دهه 80 قرن 20؛
8. روسودان بریدزه - دبیر شورای امنیت ملی(دوره ریاست جمهوری ادوارد شواردنادزه)؛
9. نینو چخوبادزه - وزیر محیط زیست (دوره ریاست جمهوری ادوارد شواردنادزه)؛
10. سالومه زورابیشویلی - وزیر امور خارجه (2005-2003)(دوره ریاست جمهوری میخائیل ساکاشویلی).
ملکه تامارا:
تامارا را شاید بتوان یکی از معروفترین زنان گرجستان برشمرد. تامارا ، نوه داوید بانی حاکم و فرزند ارشد گئورگی سوم بود. او در سال 1166 میلادی متولد شد. از آنجایی که گئورگی سوم دارای فرزند پسر نشد، در زمان حاکمیت خود در سال 1179، تامارا را به ولیعهدی برگزید. به حکومت رسیدن یک زن در آن زمان در گرجستان و حتی خارج از گرجستان امری معمولی نبود.
در سال 1184 گئورگی سوم درگذشت و تاج و تخت رسما به تامارای هجده ساله به عنوان اولین ملکه و حاکم زن افتاد. تامارا در سال 1185 میلادی با تصمیم بزرگان دربار با شاهزاده روسی به نام یوری ازدواج کرد ولی پس از مدتی در سال 1187 میلادی به دلیل بی لیاقتی ، بی کفایتی و شخصیت متزلزل یوری از وی جدا می شود. از آنها هیچ فرزندی متولد نشد.
در سال 1188 میلادی تامارا با داوید سوسلانی یکی از نوادگان شاهزادگان باگراتیونی ازدواج کرد. ثمره این ازدواج دختری بنام روسودان و پسری بنام لاشا-گئورگی بود. پس از این ازدواج، تامارا همچنان مقام و منزلت خود را حفظ کرد و به عنوان حاکمی مقتدر به کمک همسر خود به فرمانروایی پرداخت.
تامارا شاهی زیرک بود. وی با اقتدار کامل اصلاحات ساختاری را که پدربزرگ و پدرش شروع کرده بودند ادامه داد. پس از آنکه شرایط سیاسی و اوضاع داخلی گرجستان را سامان داد دست به فعالیت های سیاسی در خارج زد. در این دوران گرجستان دوران قدرت خود را تجربه می کرد. منابع گرجی می نویسند که گستره مرزهای گرجستان در اوایل قرن سیزده میلادی به شهر اردبیل در زمان تسلط سلجوقیان، شمال ایران نیز رسیده بود! تامارا همچنین به تشکیل امپراتوری ترابوزان کمک کرده و آنجا را از خراجگزاران خود نموده بود.
تامارا در سال 1213 میلادی فوت کرد و بنا بر وصیتش وی را در کلیسای گلاتی در شهر کوتائیسی به سپردند، گرچه تاکنون مزار وی ناشناخته باقی مانده است. کلیسای گرجی تامارا را به عنوان قدیس شناخته و روز چهارده ماه می در تقویم کلیسا به نام وی نامگذاری شده است. در این روز جشنی بنام تاماراوبا برگزار می شود.
ملکه کتایون:
در آغاز قرن هفده میلادی، کارتلی و کاختی- مناطق شرقی گرجستان- تحت سلطه حاکمیت سلسله صفویان ایران بود. برخی شاهان خراج گذار در این دو منطقه گرجستان گرچه در ظاهر مطیع شاه ایران بودند ولی در باطن هیچ فرصتی را برای شورش از دست نمی دادند و مدام مترصد فرصتی بودند تا نقشه های خود را اجرایی کنند. یکی از این رهبران، ملکه کتایون بود.
کتایون دختر شاهزاده آشوتان و همسر ولیعهد کاختی- داوید بود. داوید در سال 1602م وفات یافت. در بهار سال 1606 میلادی بنا به درخواست ملکه کتایون، تیموراز دومین فرزندش را به پادشاهی نشاند. تیموراز در این هنگام شانزده سال بیش نداشت و در واقع ملکه کتایون حکمرانی می کرد.
در سال 1614 میلادی، شاه عباس که به مرزهای گرجستان نزدیک شده بود و در گنجه حضور داشت از تیموراز برای نشان دادن حسن نیت خود درخواست اعزام فرزند کوچکش به دربار را می کند. درباریان گرجی به تیموراز توصیه کردند که اگر پسر کوچک خود و مادرش را به نزد پادشاه بفرستد وی از اضافه کردن خراج و حملات دیگر به گرجستان صرفنظرخواهد کرد! پس از حضور ملکه کتایون و نوه اش الکساندر، شاه عباس باز از تیموراز درخواست می کند پسر ارشدش لوانی را نیز به دربار بفرستد! که این بار نیز شاه گرجی مجبور می شود تنها فرزندش را نیز به نزد پادشاه بفرستد و دستور حمله و کشتار "یاغیان" گرجی را داد. لشکر شاه عباس صفوی از سمت شرق به گرجستان حمله کرد. تیموراز با لشکر کوچکش به سختی از حلقه محاصره گذشته و به کارتلی نزد شاه سولومون رفت. از آنجا هر دو پس از مقاومتهای کوتاه به غرب گرجستان فرار کردند. دو منطقه شرق گرجستان به تصرف شاه عباس درآمد. شاه عباس دستور داد تا اسرا به اصفهان منتقل شوند.
در اصفهان ملکه کتایون را از بچه ها جدا کرده و به شیراز فرستادند. در این زمان حاکم شیراز امام قلی خان اوندیلادزه، فرزند الله وردیخان اوندیلادزه بود. پسرها به دستور شاه مقطوع النسل شدند. هر دو در مدت کوتاهی فوت کردند. می گویند لوانی قبل از مرگ دچار اختلالات روانی نیز شده بود.
امام قلی خان تا مدتها این خبر را از ملکه کتایون پنهان می کرد ولی در آخر خبر به ملکه نیز رسید و وی را سخت ناراحت کرد.
شاه عباس پس از برگشت از اصفهان سراغ ملکه کتایون را می گیرد. به وی اطلاع می دهند که ملکه همچنان به مناسک مذهبی مسیحی خود ادامه می دهد. در آن زمان اسیران می بایست فورا دین اسلام را قبول می کردند. شاه عباس دستور می دهد کتایون یا مسلمان شود یا مرگی تلخ را پذیرا باشد. در این بین شاه تیموراز در تلاش بود تا با کمک و پا در میانی پادشاه روسیه ملکه را آزاد کند.
دستور شاه به کتایون ابلاغ شد. ملکه سرپیچی کرد. منابع گرجی می نویسند سرانجام به دستور شاه عباس در روز سیزده سپتامبر 1624 میلادی ملکه کتایون را در ملاعام با آهنهای گداخته شکنجه دادند و کشتند. روز بعد در تاریکی شب میسیونرهای کاتولیک جسد وی را برداشته و به مدت سه سال نگهداری کردند. سپس قسمتی از آن را به هند و بلغارستان برده و در آنجا دفن کردند. قسمتی دیگر را نیز به گرجستان برده و در کلیسای آلاوردی در کاختی دفن کردند.
در گرجستان، ملکه کتایون تقدیس شده و شمایل وی در کلیساها در کنار دیگر قدیس ها قرار می گیرد.
گرجی خاتون :
گرجی خاتون نوه دختری پادشاه تامارا می باشد. پادشاه تامارا دارای دو فرزند به نامهای لاشا گئورگی و روسودان بود. پس از مرگ زود هنگام لاشا-گئورگی، روسودان ملکه گرجستان می شود. وی همسر مقیس الدین سلجوقی (فرزند طغرل دوم) بود و برای استحکام پیوند خود با این سلسله دختر خود تامارا را به همسری قیاس الدین کیخسرو دوم حاکم آناتولی در آورد.
کیخسرو دوم دلبسته تامارای شد و به وی این اجازه را داد که همچنان دین خود، یعنی مسیحیت را حفظ کند.
تامارا در دربار سلجوقیان توانست حامی شاعران و هنرمندان و دانشمندان آن دوره شود. بدین ترتیب با زیبایی خود توانست دل پادشاه را بدست آورد و کارهای عام المنفعه نیز انجام دهد.
منابع گرجی می نویسند دلبستگی پادشاه سلجوقی به وی تا آنجا پیش می رود که دستور می دهد از چهره وی سکه ضرب کنند اما درباریان مانع اینکار شدند. لذا دستور می دهد به نشانه زیبایی صورت تامارا عکس خورشید و به نشانه قدرت وی، عکس شیر را روی تمام سکه ها ضرب کنند. بر اساس نوشته های مورخین گرجی، ریشه نماد شیر و خورشید بدین ترتیب نهاده شد و در دربار سلجوقیان رواج پیدا کرد و به ایران نیز این نشان رسید.
اما ملکه روسودان که از ابتدا می خواست پس از مرگ برادرش سلطنت گرجستان به فرزند وی انتقال یابد، پسر برادرش به نام داوید فرزند لاشا را به دربار قیاس الدین فرستاد و از آنها خواست تا وی را در آنجا سر به نیست کنند تا وی بلافاصله پسرش داوید را به حکومت برساند؛ غافل از اینکه داماد و دخترش از این دستور سرپیچی کرده و از داوید فرزند لاشا با آغوشی باز استقبال و در دربار خود از وی پذیرایی کردند.
ملکه روسودان با شنیدن این خبر چندین بار پیغام داد که داوید را به قتل برسانید ولی همچنان جواب منفی دریافت می کند. سپس به داماد خود پیغام می دهد که دخترم تامارا و داوید پسرلاشا عاشق و معشوق هستند.
شاه خشمگین از این خبر دستور می دهد داوید را به دریا بیندازند و تامارا را نیز سخت شکنجه دهند. گفته می شود که تامارا در آن دوران دین اسلام را می پذیرد و نام خود را به « گرجی خاتون» تغییر می دهد.
پس از چندی قیاس الدین فوت می کند و معین الدین پروانه حاکم آناتولی می شود. گرجی خاتون پس از چندی همسر وی می شود. و باز به حمایت های خود از هنرمندان و دانشمندان می پردازد. گرجی خاتون ارتباط دوستانه ای با مولانا جلال الدین رومی نیز داشته است. وی حتی پس از مرگ مولانا به معماران آن دوران کمک مالی می کند تا بنایی درخور و شایسته وی بر مزارش بسازند.
وضعیت زنان در جامعه
در قانون اساسی گرجستان و به طور کلی در حقوق، زنان رسما با مردان برابرند. این در حالی است که قوانین و مقررات حقوقی موجود نیز از زنان در برابر سختی ها و شداید از جمله کارهای شبانه، ار در معادن یا بخش های خاصی از صنعت حمایت می کنند. اما در این خصوص تساوی این دو گرو ( زنان و مردان) به معنای برابری کامل آنها نیست. به عنوان مثال زنان در زمینه انجام کارهای دشوار صنعتی و یا در زمان زایمان مقررات ویژه ای دارند. در همین راستا زنان زودتر از مردان بازنشسته می شوند، از خدمت زیر پرچم معاف بوده و مادران بیوه از برخی بیمه و تسهیلات اجتماعی ویژه برخوردارند که مردان مشابه از آنها بهره مند نیستند.
میزان مرگ و میر در نزد مردان در گروه های سنی خاص بیشتر از زنان است. غلل این مرگ و میر عمدتا ناشی از نارسایی های مغزی و قلبی، وجود تومورهای بخیم، سرطان نای و ریه مشکلات سیستم گوارشی می باشد. همچنین در مقایسه با زنان، مردان زمینه های بیشتری در مورد اقدام به خودکشی و مرگ های ناشی از خودکشی دارند. طول عمر متوسط مردان در گرجستان هفت سال کمتر از زنان است. احتمالا فشار ها و استرس های روزافزون سالهای اخیر به همراه عادات سنتی نادرست غذایی، مصرف مواد الکلی و دخانیات در تشدید این امر موثر بوده است و نکته قابل توجه این است که عادات مذکور می تواند به آسانی از طریق وضع قوانین تغییر یابد.
همین مسئله در مورد زنان نیز دیده می شود؛ به طوری که قانون نمی تواند باعث تغییر برخی نگرش های سنتی به زن شده و حامی آنان در مورد مسئولیت دوگانه خانه داری و کار در خارج از خانه باشد. حوزه کارها و مشاغل تخصصی نمونه ای روشن از این مسئله است. قبل از استقلال گرجستان(سال 1389 میلادی)سهم زنان کارمند در زمینه مشاغل تخصصی 77 درصد در میان گروه سنی 25 تا 54 سال بود و بیشترین میزان یعنی 82 دصد در گروه سنی40 تا44 سال دیده می شد. مردان و زنان گرجستان در زمینه میزان تحصیلات دانشگاهی مشارکت وسیعی در مشاغل تخصصی دارند که این مشارکت بسیار نامتناسب است. 71 درصد کل پزشکان گرجستان را زنان تشکیل می دهند. 63 درصد معلمان( شغلی که در زمان شوروی سابق از پایینی برخوردار بود) را نیز زنان شکل داده اند؛ این در حالی است که مشارکت زنان در سایر مشاغل از حد متوسط نیز پایین تر است. به عنوان نمونه میزان مشارکت در زمینه مشاغل تخصصی اقتصادی 39 درصد و در زمینه مهندسی 27 درصد است.
با این حال زنان به طور کلی در زمینه یافتن مشاغل مناسب با تحصیلات خود با مشکل مواجه هستند. علاوه برآن دلایل ارایه شده در مورد ضرورت انجام کارهای مربوط به منزل و بچه داری باعث گردیده تا زنان نتوانند تجارب و توانایی های تخصصی خود را افزایش دهند. دو سوم دختران بعد از ازدواج به مهارت های تخصصی خود چیزی اضافه نمی نمایند. اکثر زنان قادر به کسب مشاغل مناسب نبوده و لذا به دنبال مشاغلی هستند که با داشتن شرایط نامناسب کاری حداقل از حقوق و درآمد بالاتر برخوردار بوده و تسهیلاتی چون بیمه و بازنشستگی بیش ازموعد را در بر داشته باشد. این چنیین شاغل اغلب شامل شیفت های کار شبانه، کارهای سخت بدنی و یدی، کار در شرایط نامناسب بهداشتی، کار در اماکن پر سروصدا و برخی اوقات کار در اماکن غیرقانونی می باشد.
علاوه بر شرایط کاری، زنان گرجی به همراه سایر زنان دنیا با مشکل چگونگی ترکیب وظیفه خانه داری و کار در خارج از خانه مواجه هستند. در این مورد تفکراتسنتی در گرجستان رایج است. مردان در مواقع معمولی آماده مشارکت در کارهای منزل و یا مراقبت از بچه ها نیستند. بدین ترتیب مسئولیت مذکور نیز کاملا بر دوش زنان افتاده است و باعث محرومیت آنان از داشتن اوقات بیکاری و فراغت برای انجام امور شخصی و یا همان گونه که قبلا ذکر شد پیگیری علاقه های تخصصی در مورد مشاغل خود گردیده است.
با این همه روابط خانوادگی و ازدواج به خودباوری و ایجاد اعتماد به نفس در نزد زنان کمک می نماید.
با توجه به اهمیت نهاد خانواده و روابط خویشاوندی در جامعه گرجستان نقش زن به عنوان یک مادر بیش از بیش از کار او اهمیت دارد. زنان در حال حاضر مشارکت فعالی در روند احیای اقتصادی گرجستان دارند. به عنوان نمونه تعداد زنان دکه دار بشتر از مردان است. این در حالی است که نوع فعالیت تجار روح تجارت خرده فروشی را در گرجستان شکل می دهد، سهم زنان در فعالیت های خرد اقتصادی در حال افزایش است.
قانون اساسی و زن در گرجستان
در قانون اساسی گرجستان در مورد بانوان و عدم تبعیض جنسیتی، اصول زیر ذکر شده اند:
اصل چهاردهم :
تمامی انسان ها از بدو تولد آزادند و بدون توجه به ملیت، نژاد، جنسیت، اعتقادات مذهبی و سیاسی آنها از حقوق برابر برخوردار می باشند.
بند 4 ماده 30 قانون اساسی گرجستان :
4- رعایت حقوق کار، فراهم نمودن شرایط مناسب برای کار، شرایط حقوق و مزایا و شرایط اشتغال کودکان و زنان بر اساس قانون تعیین می شود.
اصل سی و ششم:
- 1 زناشویی بر اساس حقوق مساوی و اختیارات زن و شوهر استوار است.
- 2 دولت به رفاه خانواده کمک می کند.
- 3 حقوق مادران و فرزندان بر اساس قوانین تامین شده است.
در مابقی اصول تفکیکی بین حقوق و تکالیف زن و مرد ذکر نشده است.
دیدار و سخنرانی وزیر خارجه آمریکا با زنان فعال گرجی در سفر به گرجستان در تاریخ 15/4/89
هیلاری کلینتون در سفر خود به گرجستان که در تاریخ 14/4/89 انجام گرفت، اولین دیدار خود را در کتابخانه ملی با خانم ها ی گرجی ترتیب داد. در این دیدار خانم های معروف، بانوان شاغل در مراکز دولتی و هواداران حزب حاکم ، نمایندگان اپوزیسیون و سازمان های غیر دولتی گرجستان شرکت داشتند. کلینتون در این دیدار در مورد توسعه اقتصادی گرجستان، گسترش روند های دموکراسی، تقویت نقش زنان در جامعه مدنی، همبستگی گرجستان با تشکیلات اروپا، روابط روسیه و گرجستان و اشغال گرجستان توسط این کشور صحبت کرد.
اکا بسلیا رهبر "جنبش همبستگی با زندانی های سیاسی" طی این دیدار به کلینتون وضعیت کنونی گرجستان را ترسیم کرد. وی از کلینتون خواست تا از ساکاشویلی بپرسد چرا در گرجستان بیش از 61 زندانی سیاسی وجود دارد؟ چرا قوه قضایه مستقل عمل نمی کند؟ چرا سرکوبی سیاسی در جریان است و چرا نمی توانیم انتخابات آزاد برگزار کنیم؟ کلینتون قول داد که در این راستا با رئیس جمهوری گفتگو کند. یکی دیگر از زنان فعال به نام تینا خیداشلی عضو حزب جمهوری خواه بود. به گفته وی وقتی که بوش گرجستان را فانوس دموکراتیک نامید، حوادث تلخی در گرجستان اتفاق افتاد. نتیجه این اظهارات حوادث 7 نوامبر و متعاقبا 8 اوت 2008 بود. سوال خیداشلی این بود که آیا آمریکا در صدد تداوم بخشیدن به سیاست های غیر مسوولانه همانند دوره بوش است؟ به گفته خیداشلی کلینتون جواب داد که آنها به مردم گرجی کمک خواهند.
در این دیدار تقریبا 100 زن فعال گرجی شرکت داشتند که از آن جمله می توان به اسامی ذیل اشاره کرد:
- - ساندرا رولووس، همسر میخایل ساکاشویلی؛
- - گیولی الاسانیا، مادر میخایل ساکاشویلی؛
- - اکا بسلیا، رهبر "جنبش همبستگی با زندانی های سیاسی"؛
- - خاتونا گوگوریشویلی، عضو پارلمان؛
- - نستان کیرتادزه، عضو حزب کارگر؛
- - تینا خیداشلی، عضو حزب جمهوری خواه؛
- - گوگولی ماغرادزه، رهبر حزب زنان؛
- - ناتلا ماچاواریانی، عضو حزب راه گرجستان؛
- - پیگریا چیخرادزه و مانانا ناچقبیا، اعضای راست گرایان جدید؛
- - ماکا گوارامیا، تامار چیتاناوا و نینلی پوتکارادزه، اعضای جنبش دموکرات های آزاد؛
- - مانانا سالوکوادزه عضو جنبش دموکراتیک؛
- - یا انتادزه، کارشناس رسانه ها؛
- - مانانا غورچوملیدزه، رئیس اتحادیه صنفی معلمین؛
- - نینو تسیخیستاوی، رهبر شبکه زن ها در قفقاز.
شرح حال خانم ساندرا رولوفس -همسر میخائیل ساآکاشویلی رییس جمهور
وی متولد 23 دسامبر 1968 در شهر ترنوزن هلند بوده و بانوی اول گرجستان و زنان با نفوذ این کشور می باشد که از انستیتوی زبان های خارجی بروکسل و انستیتوی بین المللی حقوق بشر استراسبورگ فارغ التحصیل شده است. وی در سال 1993 در استراسبورگ با میخائیل ساآکاشویلی آشنا شد و از همان سال پس از ازدواج با وی همراه با ساآکاشویلی به نیویورک رفت. ساآکاشویلی و ساندرا رولوفس در سال 1996 به گرجستان بازگشتند. ساندرا رولوفس در سال 1998 بنیاد خیریه «سوکو» را پایه گذاری کرد. این بنیاد با جذب کمک های شرکت های هلندی پروژه های انسان دوستانه را اجرا می کند. وی همچنین در سال های 2000-1999 در دانشگاه دولتی تفلیس تدریس می کرد. رولوفس به زبان های فرنسوی ، انگلیسی، آلمانی، هلندی، گرجی و روسی مسلط می باشد.
بیوگرافی گیولی الاسانیا-مادر میخائیل ساآکاشویلی
وی در تاریخ 11 نوامبر 1946 در تفلیس متولد شد. گیولی آلاسانیا فارغ التحصیل رشته تاریخ ترکیه از دانشگاه دولتی تفلیس در سال 1969 می باشد. مشارالیها از همان سال سمت های مختلفی در انستیتوی تاریخ و مردم شناسی را عهده دار بوده است. گیولی الاسانیا عضو شورای منابع تاریخ گرجستان می باشد و در سال های 2005-1990 معاون دانشگاه دریای سیاه بوده است. وی همچنین ریاست انجمن « فرهنگ گرجستان در خارج» را برعهده دارد. گیولی الاسانیا سفری به ایران نیز داشته است و خود او و پسرش، ساکاشویلی، همواره از خاطرات مثبت سفر به ایران یاد می کنند.
حزب زنان گرجستان برای برابری و عدالت
حزب زنان گرجستان برای برابری و عدالت یک اتحادیه سیاسی بوده و بر اساس قانون اساسی و قوانین جاری گرجستان فعالیت می کند.
اهداف حزب به شرح ذیل می باشد:
- کمک به ایجاد کشور یکپارچه و دمکراتیک؛
- دفاع از اصول برابری و عدالتخواهی؛
- پیروی از اصول دمکراسی در حاکمیت ؛
- مشارکت فعال زنان در روند اصلاحات؛
- اجرای برنامه های آموزشی بمنظور فعالیت حزب؛
- پژوهش علمی در خصوص موانع فعالیت زنان و حضور آنها در عرصه های مختلف؛
- ایجاد رسانه های محلی و منطقه ای برای افزایش نقش زنان؛
- همکاری با سازمان های زنان در گرجستان و خارج از کشور؛
- حمایت از اقتصاد بازاری و سیاست صلح آمیز کشور؛
ساختارحزب زنان:
حزب زنان از نهاد های ذیل تشکیل می شود: مجمع عمومی، کمیته اصلی، کمیسیون بازرسی، کانون جوانان و نمایندگیهای خارج.
خانم گوگولی ماقرادزه رییس حزب زنان دکتر علوم روانشناسی دانشگاه دولتی تفلیس و رییس انستیتوی مناقشه شناسی می باشد.
سوابق کاری خانم گوگولی ماقرادزه:
- محقق انستیتوی دمیتری اوزنادزه، آکادمی علوم گرجستان؛
- رییس بخش جنایی انستیتوی حقوق آکادمی علوم ؛
- معاون دانشگاه داویت اقماشنبلی ؛
- رییس کرسی علوم اجتماعی دانشگاه روابط اقتصادی تفلیس؛
- استاد و محقق دانشگاه جرج میسون آمریکا ؛
وی همچنین ریاست انجمن برنامه های آموزشی و علمی آمریکا، کانون بین المللی آموزش در خدمت صلح، انجمن روانشناسی و جنبش حمایت از ابتکارات زنان را نیز عهده دار می باشد.
روند تصویب طرح «برابری جنسی زنان و مردان » درمجلس گرجستان
قوانین بین المللی نقش مهمی را در تدوین قوانین و موازین جاری در زمینه حفظ حقوق زنان در گرجستان ایفا نموده است. در22 سپتامبر سال 1994 گرجستان به کنوانسیون «از بین بردن تبعیض علیه زنان» محلق شد. با این اقدام ، گرجستان متعهد شد تا تبعیض علیه زنان در حیات سیاسی و اجتماعی کشور را بر طرف نماید. علیرغم این امر تا قبل از کنفرانس پکن ، مسائل جنسی برای دولت و جامعه گرجستان به عنوان یک موضوع حساس محسوب نمی شد.
در سال 1997 اجرای طرح مشترک سازمان ملل و دولت گرجستان به نام «جنسیت و توسعه» آغاز شد. این طرح در واقع بر اساس کنفرانس پکن تدوین شده بود. گرجستان در اواخر سال 1997 طرح اقدام ملی خود را تهیه نمود که معیار های اصلی کنفرانس پکن را در بر گرفت. از 12 اولویت قید شده در بیانیه کنفرانس پکن ، دولت گرجستان با توجه به مهمترین موضوعات کشور 7 مسئله اولویت دار را در طرح عملی خود در نظر گرفت.
20 فوریه سال 1998 بنابه دستور ادوارد شواردنادزه ، رئیس جمهور وقت «کمیسیون دولتی تعیین سیاست بهبود وضعیت زنان» با ترکیب اعضای دولت و سازمان های غیر دولتی تشکیل شد. هدف از فعالیت این کمیسیون برابری جنسی در گرجستان و بهبود وضعیت زنان در مرحله انتقالی بود.
در سال 1998 کنفرانس «زن و جامعه» در تفلیس برگزار گردید و در نتیجه آن طرح اقدام «در خصوص بهبود وضعیت زنان از سال 1998 الی 2000 در گرجستان» منتشر گردید که بعدها یعنی در تاریخ 18 ژوئن سال 1998 توسط رئیس جمهور به تصویب رسید. سپس طرح اقدام این برنامه اصلاح شد و به دستور رئیس جمهور به عنوان برنامه اجرای بهبود وضعیت زنان گرجستان برای سال های 2004-2001 به تصویب رسید.
در کنار اجرای برنامه مزبور ، برنامه مبارزه با تجاوز در سال های 2004-2000 و برنامه اجرای مبارزه با تجارت جنسی در سال های 2005-2003 تهیه و تصویب شد.
بعد از انقلاب رز و تغییر حکومت در گرجستان تغییراتی در این زمینه نیز صورت گرفت. دولت جدید موضع خود نسبت به برابری جنسی را اعلام نمود و به بررسی این مسئله پرداخت و موازین جدید ملی و ساختاری را در سطح قوه مجریه و مقننه جهت تامین برابری جنسی در گرجستان معین کرد.
در تاریخ 27 اکتبر سال 2004 بنابه دستور خانم نینو بورجانادزه رئیس وقت مجلس «شورای مشورتی برابری جنسیت» تحت حمایت برنامه توسعه سازمان ملل «جنسیت و سیاست در قفقاز جنوبی» تاسیس شد. اعضای این شورا را نمایندگان مجلس، اعضای دولت و سازمان های غیر دولتی تشکیل می دادند. هدف این شورا پشتیبانی از تامین برابری جنسی از جمله تعیین راهبرد دولت در این زمینه و کمک به اجرای آن بود.
در سال 2005 دولت گرجستان «کمیسیون موقتی دولتی برای بررسی مسائل مربوط به برابری جنسی» را با مشارکت فعال نمایندگان سازمان های غیر دولتی و جامعه مدنی تشکیل داد. اعضای این کمیسیون نمایندگان سازمان های غیر دولتی و همچنین یک نماینده مجلس بودند که هماهنگ کننده شورای مشورتی برابری جنسی وابسته به ریاست مجلس بودند. هدف فعالیت این کمیسیون پیشبرد راهبرد دولتی در خصوص برابری جنسی و تامین برابری جنسی در گرجستان بود.
ماه فوریه سال 2006 گروه کاری متشکل از اعضای «شورای مشورتی برابری جنسی» وابسته به ریاست جمهوری و همچنین اعضای «کمسیون دولتی مسائل برابری جنسی» تشکیل شد. این گروه طرح دولت مبنی بر برابری جنسی و همچنین برنامه اجرایی دولت در این ارتباط را به همت برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP)، بنیاد زنان سازمان ملل (UNIFEM) و بنیاد جمعیت سازمان ملل (UNFPA) تدوین و تهیه نمودند.
هدف از این نظریه تامین حقوق و شرایط مساوی بین زن و مرد و استفاده یکسان از آنها در عرصه های مختلف سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی بود. این طرح اصول برابری جنسی در همه سطوح دولتی و حیات زندگی را در گرجستان به رسمیت شناخت .
سرانجام در تاریخ 24 ژوئیه سال 2006 مجلس گرجستان طرح دولت مبنی بر برابری جنسی در گرجستان را به تصویب رساند.
در 4 می 2010 میلادی در پارلمان گرجستان به ابتکار برنامه توسعه سازمان ملل، آژانس توسعه بین المللی و همکاری سوئد و انستیتوی دموکرات ملی، مراسمی تبلیغاتی تحت عنوان معرفی قانون برابری جنسی برگزار شد. در این مراسم اعضای پارلمان، نمایندگان سازمان های اجتماعی، سازمان های بین المللی و دیپلماتیک حضور یافتند.
رئیس این جلسه گیورگی ارسنیشویلی، رئیس کمیته حقوق بشر و همگرایی پارلمان بود. وی بر اهمیت قانون برابری جنسی تاکید کرد و از روسودان کروالیشویلی، مبتکر این پروژه قدردانی نمود. سخنرانان جلسه روسودان کروالیشویلی معاون رئیس پارلمان، جیم ماکگولدریک نماینده دایم برنامه توسعه سازمان ملل در گرجستان، خانم لویس برمشو دبیر دوم سفارت سوئد، ماگدا انیکاشویلی نماینده پارلمان و عضو شورای برابری جنسی، گیورگی گودابرلیدزه نماینده پارلمان و عضو شورای برابری جنسی، مایا کوپراواهماهنگ کننده سیاسی مرکز بین المللی آموزش زنان، النه روستسکی رئیس مرکز اطلاع رسانی زنان و لویس ناوار رئیس انستیتوی دموکراتیک ملی بودند.
روسودان کروالیشویلی، مبتکر این طرح طی سخنرانی خود بر اهمیت قانون برابری جنسی بین مردان و زنان تاکید کرد. به گفته وی هدف این قانون ایجاد شرایط مناسب برای حمایت از برابری جنسی و جلوگیری از تبعیض می باشد.
جیم ماکگولدریک نماینده دائم برنامه توسعه سازمان ملل متحد در گرجستان تاکید کرد: دولت گرجستان با این قانون گام مهم برداشته است، برابری جنسی در سازمان ملل از اهمیت بالا برخوردار است، حضور زن بخش مهمی از برنامه های هزاره سازمان ملل است که در آینده از سوی سازمان ملل باید در این راستا اقدامات لازم برداشته شود.
نقش زنان گرجستان در عرصه سیاسی
به طور سنتی، زنان در گرجستان فعالیت در بخش اجتماعی را بر فعالیت در عرصه سیاست ترجیح داده اند. این موضوع بعد از انقلاب گل رز در گرجستان کم رنگ شد و حضور زنان در عرصه سیاست گرجستان کمی پررنگتر گردید.
در گرجستان برای حضور زنان در عرصه سیاست محدودیت خاص قانونی وجود ندارد و آنها می توانند در صورت تمایل و توانایی وارد عرصه های سیاسی شده و به فعالیت بپردازند. البته باید اذعان داشت مردان همیشه مدعی حضور در این عرصه هستند و برای اثبات مدعای خود همواره به حضور کمرنگ زنان اشاره میکنند. به ادعای آنان چون عرصه قدرت و سیاست عرصهای مردانه می باشد لذا زنان کمتر رغبت نشان می دهند تا وارد این کارزار شوند. از این رو مردان به صورت جدی برای تداوم حضور مقتدرانه تر خود در این عرصه تلاش می کنند.
بر این اساس عملا در گرجستان زنان برای حضور در سمینارهای علمی و نهادهای اجتماعی اقبال بیشتری نشان دادهاند تا اینکه وارد عرصه سیاست شوند. با این حال در حال حاضر کم نیستند زنان گرجی که در بخشهای مختلف سیاسی در وزارتخانه ها ، پارلمان ، احزاب و نهادهای بین المللی در گرجستان به فعالیت مشغول می باشند.
در همین ارتباط اخیرا با حمایت آمریکا و کشورهای غربی و با اقدام انستیتوی دموکراتیک ملی گرجستان،کنفرانسی در مورد افزایش حضور زنان در سیاست گرجستان برگزار شد. رئیس جلسه لویس ناوارو، رئیس انستیتوی دموکراتیک ملی در گرجستان بود. سخنرانان لورا جویت رئیس منطقه ای انستیتوی دموکراتیک ملی در بخش یورو آسیا، روسودان کروالیشویلی معاون رئیس پارلمان و رئیس شورای برابری جنسی و ا. الیاسون، رئیس آژانس توسعه سوئد در گرجستان در مورد اهمیت حضور زنان درعرصه سیاست سخنرانی کردند. برابر اعلام لورا جویت بر اساس تحقیقات گوناگون زنها فعالتر و بازتر هستند. وی به نقل از مادلین البرایت رئیس این انستیتو تاکید کرد: دموکراسی بدون زن موفق نمی شود. به گفته وی در گرجستان یک زن وزیر و 9 نماینده زن در پارلمان (از 150 نماینده)حضور دارند. به گفته ا.الیاسون حضور زنان در انتخابات افزایش یافته ، ولی نمایندگان زن در پارلمان گرجستان تنها 5 درصد را تشکیل می دهند.به گفته وی، حضور زنان در سیاست گرجستان باعث می شود روند توسعه دموکراتیک بطور جدی تری درگرجستان دنبال شود.
در این کنفرانس بیان شد، فعالیت زنان در عرصه سیاست به مبارزه با فساد مالی، افزایش ثبات سیاسی، شفافیت و اتحاد احزاب سیاسی در گرجستان کمک خواهد کرد.
در این کنفرانس ادعا شد که بر اساس تحقیقات بعمل آمده، فساد مالی به موازات افزایش حضور زنان در سیاست و جامعه کاهش، می یابد.
در این کنفرانس همچنین برخی آقایان که مشهور به حمایت از حقوق بانوان هستند مانند : نمایندگان پارلمان از جمله گیگی تسرتلی رئیس پارلمان، گیا ارسنیشویلی رئیس کمیته حقوق بشر، روسودان کروالیشویلی معاون پارلمان، ماگدا انیکاشویلی عضو جنبش دموکرات مسیحی، هلن تودورادزه معاون وزیر آوارگان، گوگولی ماغرادزه رهبر حزب زنان، داویت گامغرلیدزه رهبر حزب راست گرایان جدید، مانانا ناچقبیا عضو ائتلاف برای گرجستان، نمایندگان سازمان های غیر دولتی و شورای محلی شهر های مختلف حضور یافتند.
زنان شاغل در بخش های دولتی ، پارلمان و احزاب گرجستان
دفتر ریاست جمهوری:
1. ناتالیا قانچلی- مشاور رئیس جمهوری؛
2. تامار کینتسوراشویلی- مشاور رئیس جمهوری؛
3. اکاترینه ججوا - مشاور رئیس دفتر ریاست جمهوری؛
4. للا کیلادزه-رئیس اداره فرهنگی و مشاور رئیس دفتر ریاست جمهوری؛
5. مایا شیوکاشویلی- رئیس دبیرخانه ریاست جمهوری؛
6. نانا پیپیا-رئیس دبیرخانه ، مشاور رئیس دفتر ریاست جمهوری؛
7. تیناتین سیرادزه-رئیس اداره روابط با دولت و نهاد های دولتی و امور حقوقی؛
8. الانا گاگلویوا-رئیس سرویس مطبوعاتی دفتر ریاست جمهوری؛
9. مانانا مانجگالادزه- سخنگوی دفتر ریاست جمهوری؛
10. خاتونا ماغرادزه- رئیس اداره سازمانی؛
11. خاتونا نوتسوبیدزه- رئیس اداره روابط عمومی ریاست جمهوری؛
12. مری لومیا-رئیس اداره تحلیل؛
13. لیا چیغلاشویلی- رئیس اداره مکاتبات؛
14. پیکریا بوخایدزه-معاون رئیس سرویس مطبوعاتی؛
15. مایا کوباخیدزه-مشاور اصلی سرویس مطبوعاتی؛
16. مارینه دارساولیدزه-مشاور اصلی سرویس مطبوعاتی؛
17. النه دوالی-مشاور سرویس مطبوعاتی؛
18. ناتالیا گلاشویلی - مشاور سرویس مطبوعاتی؛
19. ناتیا باندلادزه - سخنگوی رئیس جمهور؛
20. اینگا گریگولیا روزنامه نگار و عضو شورای شهر تفلیس از حزب دمکرات مسیحی؛
21. النه تودورادزه نماینده سابق مجلس و رئیس سابق کمیته حقوق بشر مجلس؛
22. اکا تکشیاشویلی رئیس شورای امنیت ملی.
نمایندگان زن در پارلمان، تعداد-9 نفر
1. روسودان کرولیشویلی، معاون رئیس پارلمان(عضو "جنبش ملی")؛
2. ماگدا انیکاشویلی، معاون رئیس کمیته بهداشت و مسایل اجتماعی، عضو کمیته آیین نامه ، دبیر اقلیت پارلمانی (عضو "جنبش دموکرات مسیحی")؛
3. چیورا تاکتاکیشویلی، معاون رئیس کمیته امور حقوقی، عضو کمیته آموزرش، علوم و ورزش.(عضو "جنبش ملی")؛
4. خاتونا اوچیاوری، اولین معاون رئیس کمیته آموزرش، علوم و ورزش. عضو کمیته امنیت و دفاعی. عضو ("جنبش ملی")؛
5. گوراندا جابوا، عضو کمیته اقتصادی ("جنبش ملی")؛
6. خاتونا گوگوریشویلی، رئیس کمیته آیین نامه ("جنبش ملی")؛
7. اکاترینه خرخئولیدزه، اولین معاون رئیس کمیته حقوق بشر و همگرایی، عضو کمیته روابط با گرجی های مقیم خارج. عضو ("جنبش ملی")؛
8. ماریکا ورولاشویلی، معاون رئیس کمیته حقوق بشر و همگرایی، ("جنبش ملی")
9. النه جاواخادزه، ("جنبش ملی")؛
وزیران زن در گرجستان
در کابینه گرجستان دو نفر از وزرا به شرح ذیل از بانوان هستند:
- 1- خاتونا کالملخلیدزه- وزیر امور زندان ها؛
- 2- ورا کوبالیا - وزیر اقتصادی و توسعه پایدار؛
3- خانم دالی خومریکی- وزیر امور آورگان ؛
4- خانم اگا اکاترینه تقشلاشویلی- وزیر مشاور همگرایی مجدد؛
بیوگرافی خاتونا کالماخلیدزه وزیر امور زندان های گرجستان
تاریخ تولد: 11 فوریه 1979 ؛
محل تولد: تفلیس؛
تحصیلات: اخذ مدرک لیسانس در سال 2001-2005 از آموزشگاه هانتر دانشگاه نیویورک سیتی در رشته علوم سیاسی؛
2005-2007: اخذ مدرک تحصیلی فوق لیسانس روابط بین المللی گرایش امنیت بین المللی از آموزشگاه الیوتی روابط بین الملل دانشگاه جورج واشنگتن ؛
تجربه کاری: 2004-2006 کارمند سفارت گرجستان در سازمان ملل متحد؛
2006 : بنیاد بین المللی سیستم انتخاباتی(IFES)، بخش تحقیقات مالی- سیاسی؛
2008-2009 : وزارت امور خارجه، معاون اداره کل سیاسی؛
در تاریخ 21 دسامبر 2009 به عنوان وزیر امور زندان ها منصوب شد.
مسلط به زبان های: انگلیسی، آلمانی، فرانسوی و روسی؛
بیو گرافی خانم ورا کوبالیا وزیر اقتصادی و توسعه پایدار گرجستان
تاریخ تولد: 24 اگوست 1981 در شهر سوخومی آبخازیا
خانواده ورا کوبالیا پس از جنگ آبخازیا به کانادا مهاجرت کرد. ورا کوبالیا در کانادا در شرکت های بازرگانی و سازمان های بین المللی فعالیت داشته است. وی همچنین مدیر عامل شرکت « نان گرجی» در کانادا بود.
پس از مراجعت به گرجستان در فوریه 2010 ، ریاست سازمان غیر دولتی « ائتلاف برای عدالت» را برعهده گرفت.
معاونین وزرای زن:
1. اکاترینه زغولادزه، معاون اول وزیر کشور؛
2. نینو کالاندادزه-معاون وزیر امور خارجه؛
3. تینا بورجالیانی-معاون وزیر دادگستری؛
4. تامار مارتیاشویلی- معاون اول وزیر آوارگان؛
5. زینایدا بستایوا- معاون وزیر آوارگان در امور اداری؛
6. ناتیا میکلادزه-معاون وزیر دارایی؛
7. ایرینه کوردادزه-معاون وزیر آموزش و علوم؛
8. ماریام والیشویلی - معاون وزیر انرژی؛
9. نینو انوکیدزه-معاون وزیر انرژی؛
10. مانانا جباشویلی- معاون وزیر بهداشت؛
11. ماکو چوغوشویلی- معاون وزیر فرهنگ؛
12. مایا سیمونیدزه - مدیر کل توریسم و جهانگردی
بیوگرافی خانم نینوکالاندادزه معاون وزارت امور خارجه گرجستان
تاریخ تولد: 11 مارس 1977 (20 اسفند 1356 )؛
تسلط به زبان های: انگلیسی، روسی و آلمانی ؛
تحصیلات:
دانشگاه مانهیم، دانشکده حقوق آلمان ؛
دانشگاه ایوانه جاواخیشویلی دولتی تفلیس، دانشکده حقوق؛
تجربه کاری:
1996 : کاراموز، شرکت حقوقی "Klunzinger&Karcser" ، مانهیم، آلمان؛
1997 :کاراموز، دادگاه منطقه متاتسمیندا-کرتسانیسی تفلیس؛
2001 : کاراموز، «میکروفایننشال بانک» تفلیس، بخش حقوقی؛
2002-2001 : کارشناس و مشاور GTZ German Technical Cooperation، اشبرن، آلمان؛
2004-2002: مشاور محلی، GTZ German Technical Cooperation، طرح «حمایت از اصلاحات حقوقی و قضایی در قفقاز جنوبی»؛
2003 - حقوقدان، شورای شهر؛
2008-2004 : نماینده مجلس گرجستان، معاون کمیته حقوقی مجلس؛
2008-2004 : عضو هیات گرجی در شورای اروپا؛
2005 : عضر شورای عالی دادگستری گرجستان؛
2005 : عضو هیات انضباطی شورای عالی دادگستری گرجستان؛
2008: تا کنون معاون وزیر امور خارجه گرجستان؛
دفتر نخست وزیری:
1. انا اوچانیشویلی- رئیس دفتر نخست وزیری؛
2. تامار کووزیریدزه -رئیس گروه مشاورین نخست وزیر در امور خارجه.
زنان فعال در احزاب سیاسی گرجستان:
1. نینو بورجانادزه-رهبر جنبش دموکراتیک برای گرجستان متحد و رییس سابق مجلس؛
2. گوگولی ماغرادزه- رهبر حزب زنان؛
3. تینا خیداشلی- یکی از رهبران ائتلاف برای گرجستان؛
4. مانانا ناچقبیا- عضو اتلاف برای گرجستان؛
5. ماگدا انیکاشویلی، اینگا گریگولیا عضو جنبش دموکرات مسیحی؛
6. پیکریا چیخرادزه- یکی از رهبران حزب راست گرایان جدید؛
7. اکا بسلیا، رهبر جنبش همبستگی به زندانی های غیر قانونی؛
8. سالومه زورابیشویلی- رهبر حزب راه گرجستان؛
9. ایرینا ساربیشویلی- رهبر سابق حزب دمکرات ملی؛
10. لیا جاقلی - فمینیست و مدافع حقوق زنان؛
11. اکا اقدگوملاشویلی- رییس سازمان«گروه حمایت از ابتکارات زنان»؛
12. مایا پانچکیدزه- سخنگوی آرمان گرجی.
آدرس اینترنتی سازمان های فعال در امور زنان در گرجستان
- 1. زنان برای آینده - شماره تلفن: 221752- ای. میل: wfgeorgia@telenet.ge سایت اینترنتی: www.wf.org.ge
- 2. ابتکار زنان برای برابری - تلفن: 375238، 899243416 ای. میل: wie@ip.osgf.ge سایت اینترنتی www.wie.ge
- 3. مرکز بین المللی آموزش و توسعه زنان - تلفن: 989217 ای.میل: tamar@caucasus.net سایت اینترنتی: www.civil.ge/iacew/index_eng.html
- 4. مرکز زنان - تلفن: 314656 ای.میل: grc@access.sanet.ge سایت اینترنتی: www.womancenter.org.ge
- 5. مرکز منابع سیاسی زنان - شماره تلفن: 253031 ای.میل: wprc@wprc.org.ge سایت اینترنتی: www.wprc.org.ge
- 6. مرکز حمایت کننده از پیشنهادات زنان - شماره تلفن: 361968 ای.میل: wisg@caucasus.net سایت اینترنتی:www.women.ge
- 7. مرکز اطلاع رسانی زنان - شماره تلفن: 952934 ای.میل: office@ginsc.net سایت اینترنتی:www.ginsc.net
نقش یک زن گرجی در حفظ محیط زیست
مانا کچلادزه Manana Kochladze متولد سال 1971 یکی از سرشناس ترین و فعال ترین زنان گرجستان در عرصه حفظ محیط زیست می باشد. او موسس سازمان غیرانتفاعی NGO آلترناتیو سبز Green Alternative می باشد.
یکی از پروژ های صنعتی مهم در تاریخ گرجستان احداث خط لوله انتقال نفت باکو-تفلیس-جیحان می باشد. خط لوله ای بطول 1090 مایل که نفت دریای خزر را به دریای مدیترانه منتقل می کند و امکان صادرات آن را به اروپا فراهم می سازد. این پروژه هم برای گرجستان اهمیت فوق العاده ای داشت، هم برای کشورهای اروپایی و هم برای جمهوری آذربایجان. با احداث این پروژه کشور جمهوری آذربایجان توان صدور نفت از مسیری غیر از مسیر سنتی روسیه را کسب می کرد. همچنین وابستگی اروپا برای تامین انرژی به خلیج فارس و روسیه اندکی کاهش می یافت. این پروژه با جذب یک میلیارد دلار سرمایه خارجی توانست کمک بزرگی برای توسعه اقتصادی گرجستان باشد و با توجه به نقشی که برای گرجستان در ترانزیت انرژی ایفا می کرد اهمیتی استراتژیک داشت.
آنچه در این میان برای مانا کچلادزه اهمیت داشت این بود که احداث چنین پروژه هایی نباید باعث تخریب محیط زیست در گرجستان شود بویژه این که مسیر این خط لوله ازمنطقه بورجومی Borjomi عبور می کرد. بورجومی یکی از مناطق طبیعی بکر گرجستان است که آب معدنی چشمه های آن به کشورهای گوناگونی صادر می شود و همواره پذیرای جهانگردان طبیعت دوست بوده است. در کشوری که سالها زیر سلطه نظامهای مستبد به سر می برد و مردم سالاری نوپا و نهادهای مدنی قدرتمندی شکل نگرفته بودند؛ تاثیرگذاری در روند اجرایی یک برنامه عظیم دولتی بسیار دشوار بود. کچلادزه برای اینکه بتواند در مسیر عبور خط لوله تاثیرگذار باشد با بومیان این منطقه از کشاورزان و ماهیگیران ارتباط برقرار کرد و توانست آنها را از حقوق خود آگاه کند. او با حمایت مردم منطقه و از طریق ارتباط با سازمان ملی محیط زیست گرجستان و کنسرسیوم نفتی و BP ، به دولت و کنسرسیوم فشار آورد تا مسیر خط لوله را در بورجومی به گونه ای تغییر دهند که محیط زیست کمترین آسیب را ببیند. کچلادزه در این راه توانست توجه و حمایت سازمانهای بین المللی حفظ محیط زیست را نیز جلب نماید.
مانا کچلادزه بخاطر تلاشهای بی وقفه اش در سال 2004 موفق شد که جایزه گلدمن را از آن خود کند. او اکنون از احترام زیادی در جامعه گرجستان برخوردار است و در بین فعالین حفظ محیط زیست در جهان چهره ای سرشناس محسوب می شود.
جایگاه زن گرجی در عرصه هنر
در عمل و قانون ، زن گرجی تقریبا هیچگونه محدودیتی در عرصه هنر ندارد. البته در این زمینه بعضا به بی بندو باری نیز کشیده می شوند. از آنجا که کشورگرجستان تقریبا یک جامعه سنتی و مذهبی است؛ لذا نسبت به دیگر کشورهای cis به زن به عنوان یکه وسیله و یا ابزار برای استفاده موردی و سیاسی کمتر نگاه می شود.
با توجه به ساختار اجتماعی که گرجستان دارد زن می تواند در بسیاری از عرصه ها از جمله هنر فعالیت داشته باشد. بسیاری از خانوادههای گرجی در عرف اجتماعی و سنن خودشان دارای آداب و رسومی هستند که رعایت آن را برای خود و فرزندانشان الزام می دانند.
در کنار مواردی که ذکر شد آزادی عمل زنان در استفاده از امکاناتی که در جامعه فراهم شده نسبتا؛ برابر با آقایان است و آنها می توانند همگام با مردان در استفاده از امکانات به صورت یکسان بهرهمند شوند. در همین ارتباط با توجه به استقبال بانوان از رشتههای مختلف هنری و موفقیتشان در جامعه گرجی میتوان گفت که جامعه گرجستان اهمیت زیادی به بانوان در عرصههای هنری نشان میدهد.
لازم به ذکر است در شهرستانها و روستاهای گرجستان در مقایسه با تفلیس ، زنان در عرصه های مختلف از جمله هنر فعالیت کمتری دارند.
با توجه به جمعیت کم گرجستان؛ در مقایسه با برخی از کشورها، زنان گرجی توانسته اند با فعالیت های خود در عرصههای مختلف هنری از جمله ادبی، کارگردانی، بازیگری و موسیقی حضوری نسبتا پررنگ در این عرصه ها داشته باشند که در ذیل به نمونه هایی از آن اشاره می شود:
1) انا کالاندادزه (2008-1924) - مجموعه اشعار وی در سال های 1953، 1957، 1960، 1967، 1976 منتشر شده است. اشعار وی به زبان های انگلیسی، روسی، فرانسه، لهستانی و دیگر زبانها ترجمه شده است. وی جوایز زیادی از جمله « نشان افتخارگرجستان»، «جایزه دولتی شوتا روستاولی»، «جایزه گالاکتیون تابیدزه» و «جایزه دولتی در بخش مقاله نویسی» را دریافت کرده است.
2) ماریکا باراتاشویلی (2008 - 1908) - از سال 1965 الی 1991 ناشر مجله « زن گرجستان» بود. مجموعه های اشعار وی به زبان های روسی، اوکراینی، ایتالیایی، چینی، اسپانیایی و غیره ترجمه شده است. علاوه بر شعر، نویسنده چند نمایشنامه در سالیان گذشته بوده است که درتئاترهای گرجی به اجرا درآمده است. وی دارنده « نشان افتخار» و چندین مدال از جشنواره های مختلف می باشد.
3) لیا سطوروآ (1939) - پروفسور و استاد دانشگاه. اشعار وی به زبان های آلمانی، فرانسه، انگلیسی ترجمه شده است. سال 1997 تلویزیون نروژ فیلمی در مورد وی تهیه و پخش کرد.
4) اکاترینه گاباشویلی (1938-1851) - از بنیان گذاران سبک قصه و داستان کوتاه و نماینده رئالیسم انتقادی در نثر گرجی می باشد.
5) نایرا گلاشویلی (1947) نویسنده داستان و چندین رومان می باشد.
همچنین در این بین می توان به حضور زنان گرجی در عرصه کارگردانی و فیلمسازی نیز اشاره نمود که به عنوان نمونه به نام چندی از آنان اشاره می شود:
1- نانا جورجادزه - کارگردان و فیلمساز؛
2- لانا غوغوبریدزه - کارگردان و فیلمساز؛
3- کتی دولیدزه - کارگردان و فیلمساز؛
4- نینو کرتادزه - مستند ساز ؛
5- لیانا ایساکادزه - نوازنده ویولون؛
6- نانی برگوادزه - خواننده؛
7- مری داویتاشویلی - آهنگ ساز؛
8- نینو سورگولادزه - خواننده اوپرا؛
9- ایرما نیورادزه - رقاص باله.
همچنین یادآور می شود همسر آقای گریگول واشادزه وزیر امور خارجه فعلی گرجستان ، نینو انانیاشویلی یکی از مشهورترین بالرین ها می باشد.
حضور زنان گرجی در عرصه های اجتماعی
زنان گرجی در عرصه های مختلف اجتماعی حضور نسبتا فعالی دارند. این امر بویژه پس از فروپاشی شوروی نمود بیشتری را به خود گرفته است . به راحتی می توان مشاهده کرد که زنان گرجی در عرصه های مختلف اقتصادی و اجتماعی فعالیت دارند. زنان گرجی در حال حاضر در اقتصاد خانواده شریک بوده و در کمک به مردان در امرار معاش کمک شایانی می کنند. در همین ارتباط می توان گفت در سالهای اخیر زنان گرجی بیشترین نیروی کار کشور را تشکیل دادهاند. از آنجا که گرجستان کشوری نسبتا مذهبی و پایبند به سنن و آداب و رسوم می باشد زنان گرجی احترام خاصی برای بنیاد خانواده قائل می باشند و در امر تربیت فرزندان بسیار کوشا می باشند. از دید یک زن گرجی، طلاق امری مطرود می باشد و این امر به استحکام بنیاد خانواده در گرجستان کمک شایانی کرده است. در گرجستان زنان بیشتر مایل به مشارکت در فعالیت های اجتماعی و هنری می باشند تا مشارکت در امور سیاسی. حضور فعال زنان گرجی در عرصه های مختلف اجتماعی روز به روز در حال افزایش است.
زنان گرجی در عرصه ورزش
درگرجستان زنان همگام با مردان در رشته های مختلف ورزشی مشغول به فعالیت می باشند. از رشته های ورزشی که زنان در آن حضوری فعال دارند می توان به تنیس، کشتی، بسکتبال، ژیمناستیک، شطرنج، تیراندازی ، پاتیناژ و شمشیر بازی اشاره نمود.
در میان زنانی که در رشته های مختلف ورزشی صاحب افتخار شده اند نام نونا گاپرینداشویلی که بارها قهرمان شطرنج جهان و المپیک شده است، سرآمد دیگران می باشد.
اسامی تعدادی از زنان گرجی که در عرصه ورزش در جهان و المپیک صاحب افتخار برای کشورشان شده اند عبارتند از:
- × نینو سالوکوادزه - قهرمان المپیک در سال 1988 در رشته تیراندازی ؛
- × مایا چیبوردانیدزه - قهرمان المپیک در سالهای 1992،2004 و 2008 در رشته شطرنج ؛
- × نونا گاپرینداشویلی - قهرمان المپیک در سال 1992 در رشته شطرنج؛
- × نینو گوریئلی - قهرمان المپیک در سال 1992 در رشته شطرنج؛
- × نانا الکساندریا - قهرمان المپیک در سال 1992 در رشته شطرنج؛
- × مزیا جوغئلی - قهرمان المپیک در سال 1952 در رشته ژیمناستیک ؛
- × مایا لومینیشویلی - قهرمان المپیک در سال 2008 در رشته شطرنج؛
- × نانا دزاگنیدزه - قهرمان المپیک در سال 2008 در رشته شطرنج؛
- × للا جواخیشویلی- قهرمان المپیک در سال 2008 در رشته شطرنج؛
- × کتوان لوسابریدزه - قهرمان المپیک در سال 1980 در رشته تیراندازی.
شایان ذکر است خانم لیلا مسخی در حال حاضر رئیس فدراسیون تنیس گرجستان می باشد.
رسانه ها و مطبوعات و نقش زنان گرجی
حوزه مطبوعات و رسانهها علاوه بر اهمیت و جایگاه مهم اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، نقش بسزایی در ایجاد کار و افزایش اشتغال در جامعه گرجی دارد. حدود 51 درصد از جمعیت گرجستان را در حال حاضر زنان تشکیل می دهند؛ بنابراین در عرصه های گوناگون جامعه حضوری فعال دارند. زنان گرجی در رسانه ها اعم از رسانه های نوشتاری مانند مطبوعات، مجلات و رسانه های گفتاری و شنیداری مانند رادیو و تلویزیون فعالیت دارند. در حال حاضر هم حضور زنان گرجی در رسانه ها کمابیش در حال رشد است. امروزه در گرجستان نزدیک به 35 شبکه تلویزیونی، 34 شبکه رادیویی و 84روزنامه یا هفته نامه فعالیت می کنند. علاوه بر آن چند خبرگزاری و پایگاه اطلاع رسانی خبری نیز مشغول به کار هستند. از خیل زیاد زنان گرجی که در این عرصه فعالیت دارند به نام برخی از معروفترین آنان اشاره می کنیم:
1- مایا پورتسلادزه - سردبیر روزنامه «ورسیون»؛
2- ته آنادریرادزه - خبرنگار روزنامه «رزونانس»؛
3= لالی اسلانیشویلی - سردبیر روزنامه « آخالی تائوبا»؛
4- مایا ادیلاشویلی - سردبیر جورجین بیزنس ویک؛
5- مانانا خیداشلی- خبرنگار هفته نامه «کویرا».
لازم به ذکر است که زنان گرجی در رسانه های شنیداری و تصویری نیز فعالیت داشته و بیشتر به عنوان مجری ، گویندگی و تهیه کننده برنامه های اجتماعی به کار مشغول می باشند.
در خاتمه باید اذعان داشت در تاریخ امروز گرجستان حضور زنان گرجی در عرصه های مختلف اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی گرجستان رو به رشد است و حضور زنان در کلیه عرصه های جامعه کاملا مشهود بوده طوری که گاه چنین برداشت می شود که نقش آنان در پیشبرد برخی اهداف در کشور، مهم تر و محسوس تر از مردان می باشد.
زنان پرنفوذ گرجستان
هفته نامه «کویریس پالیترا» (طیف هفته) نظرخواهی بین 493 نفر خواننده خود در خصوص پرنفوذترین زنان گرجستان برگزار نمود. نتایج این نظرخواهی به شرح ذیل می باشد:
1. ساندرا رولفس (همسر رئیس جمهور) - 15/7
2. گیولی الاسانیا (مادر رئیس جمهور) - 22/6
3. نینو بورجانادزه (رهبر «جنبش دموکراتیک - گرجستان متحد») - 41/4
4. روسودان کروالیشویلی (نماینده مجلس) - 35/4
5. اکا تقشلاشویلی (وزیر همگرایی مجدد) - 30/4
6. ورا کوبالیا (وزیر اقتصاد) - 10/4
7. اینگا گریگولیا (خبرنگار، عضو شورای شهر) - 96/2
8. نانوکا ژرژرلیانی (خبرنگار) - 50/2
برخی آمارهای سال 2009 مربوط به خانم ها :
- جمعبت گرجستان : 4385400 نفر ؛
- جمعیت زنان : 234600 نفر ؛
- جمعیت مردان: 2080800 نفر؛
- نسبت بانوان به آقایان: 51 % ؛
آمار ازدواج و طلاق:
- در سال 2009 دقیقا: 31752 مورد ازدواج و 4030 مورد طلاق به ثبت رسیده است.
سن متوسط ازدواج:
- سن متوسط ازدواج برای خانم ها 8/25 سال و برای آقایان 7/29 سال می باشد.
مقایسه درصد اشتغال خانم ها با آقایان:
- در گرجستان: زنان 9/45% و مردان 1/61% مشاغل را به عهده دارند.
- نرخ تولد در گرجستان در سال 2009 در مقایسه با سال 2008 با 12 درصد افزایش به 63377 نفر در سال رسیده است. طبق اعلام سرویس خدمات اجتماعی گرجستان این بالاترین میزان رشد تولد پس از سالهای 1992- 1993 می باشد.
- میزان مرگ و میر نیز در گرجستان در سال 2009 در مقایسه با 2008 با 4/8% افزایش به 46625 نفر در سال رسید. اما میزان زاد و ولد بیشتر شده و به 6/23% و یا 16752 نفر رسیده است.